Желязков: Колкото по-малко граници, толкова по-добре за България и РС Македония

Колкото по-малко граници в духовен и физически смисъл имаме, толкова по-добре и за нас, и за македонците, и за Балканите. Това заяви председателят на НС Росен Желязков, предаде специалният пратеник на БГНЕС от Скопие Георги Пашкулев.

Росен Желязков се поклони пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“ в столицата на РС Македония. „Гоце Делчев е наш общ герой. Такива личности и тяхното дело трябва да обединяват нашите народи, те трябва да са пример за подражание, трябва да бъдат почитани, а не да бъдат присвоявани“, каза Желязков. Той сподели, че пред гроба на Гоце Делчев се е помолил за всички герои, които са жертвали живота си и днес трябва да бъдат почитани и пример за подражание. „Те трябва да са пример, който да обединява“, подчерта Желязков. Той определи днешната си визита като част от поредицата посещения в последните 5 месеца, имащи за цел да изграждат мостове. „Тези мостове трябва да дадат възможности на РС Македония да стане пълноправен член на ЕС, заяви той. Според Желязков достиженията на договора за добросъседство и сътрудничество между двете държави, трябва да бъдат отстоявани. По време на днешната му визита, ще бъдат засегнати и въпроси, свързани с правата на българската общност в РС Македония. „Това не са нови теми, но са важни теми, за които да търсим позитивни решения, защото е най-лесно да се затворим в границите си, но е по-трудно да отстояваме достиженията, които имаме“, каза той. Желязков посочи като добър пример за добросъседство нарасналия стокооборот, който за поредна година надминава 1 млрд. евро.

На въпрос на БГНЕС как България маже да помогне в процеса на реформи в РС Македония, Желязков заяви, че се надява да им помогнем да не повтарят нашите грешки. /БГНЕС