Желязков: Подкрепяме Грузия по пътя й за Европа

България подкрепя Грузия по пътя на евроатлантическата интеграция. Осъждаме окупацията на териториите, което разкъсва грузинската териториална снага и всички опити за сепаратизъм и нарушаване на целостта на държавата. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков след двустранна среща с грузинския му колега Шалва Папуашвили, предаде специалният пратеник на БГНЕС от Тбилиси Димитър Русков.

Българската парламентарна делегация беше посрещната в сградата на грузинския парламент.

Сред обсъдените теми бяха възможностите за задълбочаване и разширяване на парламентарния диалог, включително и на ниво парламентарни комисии.

Също така парламентарните ръководители акцентираха върху европейската и евроатлантическата перспектива на Грузия и необходимите действия за покриване на критериите за членство.

Желязков заяви, че България осъжда всички опити за сепаратизъм и нарушаване на териториалната цялост на Грузия. "Осъждаме окупацията на териториите, което разкъсва грузинската териториална снага", каза той.

"Надяваме се мониторинга на ЕС да оцени предприетите стъпки от Тбилиси, които вече са направени и Грузия да получи статут за кандидат на членство в ЕС", добави Желязков. "Ще подкрепяме Грузия в този път."

По думите на Желязков България има сериозно участие в мисията за наблюдение на ЕС на демаркационната линия със сепаратистките региони.

Председателят на Народното събрание също така отправи покана към грузинския му колега за визита в България, на която тези перспективи да бъдат обсъдени допълнително.

В състава на делегацията са народните представители Александър Иванов (ПГ на ГЕРБ-СДС), Даниел Лорер (ПГ „Продължаваме промяната“), Йордан Тодоров (ПГ „Възраждане“), Байрам Байрам (ПГ на ДПС), Петър Кънев (ПГ „БСП за България“) и председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

По-късно председателят на Народното събрание Росен Желязков и водената от него делегация ще разговарят с грузинския премиер Иракли Гарибашвили. /БГНЕС