България и Виетнам целят постигане на конкретни резултати в сътрудничеството

България и Виетнам искат да развиват отношенията си в по-широко измерение с оглед на сътрудничеството между ЕС и Виетнам, стратегическото партньорство ЕС-АСЕАН и Стратегията на ЕС за сътрудничество в Индийско-тихоокеанския регион.

Това стана ясно от разговорите между председателят на Народното събрание Росен Желязков и председателя на Националното събрание на Виетнам Въонг Дин Хуе, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Ханой Димитър Русков.

Двамата дадоха началото на пленарните разговори между представителите на законодателните институции на двете страни.

"Повече от седем десетилетия Виетнам е наш доверен приятел и важен партньор в динамично развиващия се регион на Югоизточна Азия", подчерта Росен Желязков.

Той заяви, че визитата на виетнамска делегация в България през септември и настоящото посещение на българската делегация в Ханой ще доведат до конкретни политически решения.

Желязков акцентира върху възможността за развитие на отношенията на ниво регионално сътрудничество. Споразумения в тази сфера с виетнамски градове вече имат София, Варна и Бургас.

Тази година ще бъде направена договорната база с работа по спогодбата за трудова миграция между двете страни, която би дала добра основа за трудова мобилност и миграция за нуждите на българския пазар.

"Положителна роля ще изиграят както ратифицираните споразумения за свободна търговия и защита на инвестициите, така и реализацията на стратегическите документи, включително стратегията на ЕС за Индо-тихоокеанския регион", каза още Желязков.

Според него ЕС има готовност да пристъпи към осъществяване на конкретни проекти с виетнамските партньори по линия на инициативи като Засилено сътрудничество на ЕС в и с Азия в областта на сигурността (ESIWA) и CRIMARIO и Глобалния портал.

Росен Желязков обърна специалното внимание на Съвместната декларация, която е основополагащ документ на партньорството от нов тип и предвижда нов модел на икономическо сътрудничество.

"След разширяването на политическия диалог на най-високо ниво имаме всички предпоставки за увеличаване на стокообмена и инвестициите между двете страни", каза още той, като изрази своята увереност, че учредяването на българска група за приятелство в 15-тото Национално събрание на Виетнам ще създаде условия за засилване на обмена и за разширяване на сътрудничеството в различни области от взаимен интерес.

България се стреми към задълбочаване на политическия диалог в областта на икономиката, инвестициите, свързаността, отбраната и върховенството на закона.

Председателят на НС посочи, че Виетнам е първостепенен партньор за България в Азиатско-тихоокеанския регион и в контекста на предоставянето на Официална помощ за развитие.

Още през настоящата година ще бъдат проведени политическите консултации на ниво министри на външните работи и 24-ото заседание на смесената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество, съпредседателствана от министрите на икономиката и индустрията. "Секторите, които имат нужда и потенциал за интензифициране, са енергетиката, промишлеността, високотехнологичното земеделие, фармацевтиката, иновациите и туризма", посочи председателят на НС Росен Желязков.

Председателят на Националното събрание на Виетнам Въонг Дин Хуе от своя страна подчерта, че за неговата страна България е приоритетен партньор в ЕС.

"В лицето на България Виетнам вижда приятел и партньор, който може да му помогне да разшири присъствието си на Балканите и в ЕС. Силно желаем засилване на отношенията между двете страни и разширяването им в сферите на икономиката, търговията, науката и образованието", каза той.

На срещата между двамата председатели са обсъдени също сферата на отбраната и военнотехническото сътрудничество, всички възможности които България и военнопромишления комплекс предоставят.

Днес беше подписан Меморандум за разбирателство за установяване на приятелски отношения на сътрудничество между виетнамския град Лай Чау и Казанлък. От българска страна подписа си постави кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

Предвижда се град Лай Чау и община Казанлък да разработват годишни планове за сътрудничество, които да се одобряват за всяка година след обсъждане на постигнатото през изминалата и одобряване на план на дейностите за следващата година.

Като приоритетни области за взаимодействие в меморандума са посочени – насърчаване на инвестициите, обмен на информация, подкрепа за обучение, трансфер на технологии, струдничество в областта на туризма, културата, професионалното обучение и науката.

Предстоят срещи на председателя на Народното събрание Росен Желязков с президента на Виетнам Во Ван Тхъонг и с министър-председателя на Социалистическа република Виетнам Фам Мин Чин. /БГНЕС