Живодар Терзиев: През 2019 г. затегнахме финансовата дисциплина в данъчните складове

През тази година имахме големи очаквания, дали ги изпълнихме ще каже пазарът и нашите клиенти. В общ план 2019 г. беше изпълнена с достатъчно активности както от страна на Българската петролна и газова асоциация, така и от страна на държавата. Това коментира в интервю за БГНЕС председателят на асоциацията Живодар Терзиев.

„Общата идея беше да намалим сивия сектор в бранша. Има резултати, но можехме да постигнем и повече. Успяхме да направим важните неща, свързани с финансовата дисциплина в данъчните складове, в обектите заедно с НАП. По тяхна инициатива въведохме нови фискални устройства, които извеждат нивото на дисциплината в търговски операции на сериозно ниво“, отчита Терзиев.

Председателят посочва, че браншът не успял да убеди държавата и малко остава да се стиснат зъби и юмруци, за да завърши регистрацията по секторния Закон за горивата.

През януари активна роля по изработването на закона пое икономическият министър Емил Караниколов. По време на разговорите Терзиев припомня, че са минали през не лек етап на преговори. „В крайна сметка министърът предложи за гласуване в Министерския съвет един закон, който дойде под диктовката на не голяма част от сектора, облечени в жълти жилетки и навяващи асоциация за събитията във Франция. Все още обаче към момента сме в разкрачено положение – имаме закон, но регистрацията не приключва, общо взето въртим в кръг“.

Според Живодар Терзиев направените промени в закона, свързани особено със съхранението на пропан-бутана в бутилки и касаят безопасността на населението, „ще се намери здрав разум да не бъдат приети текстовете“.

„Дни преди края на отминаващата си година, оптимизъм винаги трябва да има, но няма да спестя на вас и на вашите зрители и читатели, че идват много по-тежки и сериозни въпроси за решаване през следващата година. Знаете програма 2030-2050, само преди дни премиерът говори за климатичните промени, които много бързо трябва да влязат в дневния ред на обществото. Много бързо трябва да прескочим злободневните теми като неправилно отчитане на продажби, отклонение от облагане с акцизи или всякакви недобри търговски практики и да се фокусираме към дневния ред на Европа – екология, безопасност, опазване на околната среда“, апелира председателят на БПГА. /БГНЕС