Жозеп Борел: Израел не може да има право на вето върху палестинската държава

Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел заяви, че не може да се позволи на Израел едностранно да блокира създаването на палестинска държава след войната в Газа, предаде АФП.


"Едно нещо е ясно - Израел не може да има право на вето върху самоопределението на палестинския народ", заяви Борел на пресконференция в Брюксел заедно с египетския си колега.

"Организацията на обединените нации признава и многократно е признавала правото на самоопределение на палестинския народ. Никой не може да му наложи вето", добави той.

Коментарите идват, след като Борел председателстваше разговорите между 27-те външни министри на ЕС и висшите дипломати на Израел, Палестинската автономия и ключови арабски държави.

Борел предложи проект, включващ международна конференция за решение за две държави, и заяви, че мирът трябва да бъде "наложен" на Израел.

Египетският външен министър Самех Шукри заяви, че съществува "международен консенсус относно необходимостта от разрешаване на конфликта въз основа на решението за две държави".

"Време е да го приложим и международната общност разполага със средствата, ресурсите и механизмите да го направи", каза той.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху си навлече строги критики от страна на Организацията на обединените нации и се противопостави на ключовия поддръжник САЩ, като отхвърли призивите за създаване на палестинска държава.

Израел настоява, че е съсредоточен върху военната си операция в Газа, целяща да унищожи ислямисткото движение Хамас и да освободи заложниците, пленени при нападението на 7 октомври.

Войната в Газа избухна с безпрецедентните нападения на Хамас на 7 октомври, в резултат на които в Израел загинаха около 1140 души.

Безмилостната ответна офанзива на Израел е довела до смъртта на най-малко 25 490 души в Газа, предимно жени и деца, по данни на министерството на здравеопазването в управляваната от Хамас територия.

При нападението на Хамас бяха взети и около 250 заложници, а според Израел в Газа остават около 132 души. Този брой включва най-малко 28 загинали заложници.

Шукри предупреди, че населението на Газа "ще бъде изселено от територията", ако не бъде допусната адекватна хуманитарна помощ.

"Превръщането на условията в Газа в неприемливи за живеене само по себе си ще доведе до разселване", предупреди той. /БГНЕС