Звездите се отправят към "Оскарите", "Опенхаймер" се готви за слава

Холивудските звезди са готови да се забавляват с "Барби" и да раздадат щедро награди на атомния блокбастър на Кристофър Нолан "Опенхаймер" на "Оскарите" - най-голямата вечер в шоубизнеса.


Звездите и гостите започнаха да минават по прочутия червен килим в театър "Долби" преди галавечерта, водена от забавния Джими Кимъл.

Драмата на Нолан за бащата на атомната бомба, част от световния феномен "Барбенхаймер" от миналото лято, е твърд фаворит за спечелването на приза за най-добър филм и много други.

При наличието на добър режисьор, звезден актьорски състав, комерсиален успех и правилна тема "няма основателна причина да се прогнозира нещо друго", казва колумнистът за наградите на "Холивуд Рипортър" Скот Файнбърг.

Редакторът на наградите на Variety Клейтън Дейвис заяви, че "Опенхаймер" е "най-големият залог" за спечелване на най-добър филм от последната част на "Властелинът на пръстените" преди две десетилетия.

Филмът е спряган да вземе златни статуетки за най-добър режисьор, поддържаща мъжка роля за Робърт Дауни-младши и технически награди - от операторско майсторство и монтаж до звук и музика.

Филмът има големи шансове за отличието за най-добър актьор за Килиън Мърфи, който е в надпревара с Пол Джамати от "Заседнали ", и може да претендира и за най-добър адаптиран сценарий.

"В него има всичко - мащабът, обхватът, значението", каза един от гласувалите за Оскар, който поиска да остане анонимен, тъй като членовете на Академията са инструктирани да не обсъждат своя избор.

"Това е годината на "Опенхаймер", подчерта той пред АФП.

Състезанието за най-добра актриса също обещава да бъде напечено.


Ема Стоун, която преди това спечели "Оскар" за "La La Land", прави зашеметяващо, дръзко изпълнение в сюрреалистичния, наподобяващ Франкенщайн "Клети създания".


Но Лили Гладстон от "Убийците на цветна луна" има не само влиянието на режисьора си Мартин Скорсезе, но и тежестта на историята зад гърба си.

Тя се стреми да стане първият индианец, спечелил "Оскар" за актьорско майсторство.

"Гладстон се изправя срещу Робърт де Ниро и Леонардо ди Каприо, тези велики актьори" в историческия криминален епос на Скорсезе, заяви анонимният гласоподавател.

Ако двамата лидери се анулират един друг, Сандра Хюлер от "Анатомия на едно падане" може да бъде "аутсайдерът", допълва гласоподавателят.

Френският съдебен трилър е фаворит за най-добър оригинален сценарий.

Розов килим

А какво да кажем за "Барби", излязъл през същия уикенд миналото лято като "Опенхаймер", предизвиквайки странно съчетание, която общо събра 2,4 млрд. долара в световен мащаб?

Сюрреалистичната феминистка комедия вероятно ще спечели няколко награди, включително за костюми, и може да се похвали с двамата фаворити за най-добра оригинална песен.

По време на галавечерта на Оскарите ще бъдат изпълнени както "What Was I Made For?" на Били Айлиш, така и спиращата дъха "I'm Just Ken" от филма.

Номинираният за поддържаща мъжка роля Райън Гослинг ще изпълни за първи път на живо характерната за героя му балада "Power", което вероятно ще бъде изключителен момент.

С Марго Роби, номинирана за продуцент, Америка Ферера за поддържаща женска роля и Грета Гъруиг за сценарий, актьорите и екипът на "Барби" се очаква да превърнат прочутия червен килим на Оскарите в ярко розов нюанс.

Да'Вайн Джой Рандолф ("Заседнали") е твърд фаворит за победа в категорията за най-добра поддържаща женска роля, а расовата сатира "Американска измислица" може да помрачи похода на "Опенхаймер" с отличието за адаптиран сценарий.

В категорията за най-добър документален филм победата на "20 дни в Мариупол" би трябвало да помогне за пренасочване на вниманието - макар и за момент - към войната в Украйна.

Обединеното кралство очаква първия в историята си "Оскар" за най-добър международен филм с драмата от Аушвиц "Зона на интерес".

В японското кино "Годзила минус едно" е сочен за победител в категорията за най-добри визуални ефекти, а "Момчето и чаплата" се бори за най-добър анимационен филм, където ще се бори със "Спайдър-Мен: През Спайди-вселената".

Кимъл се завръща за четвърти път като водещ на Оскарите.

Високо оцененото му представяне миналата година помогна за връщането на рейтингите до почти двойно по-високи нива от времето на пандемията. /БГНЕС