Восъчните покрития на плодове със син цвят, като боровинки (Vaccinium corymbosum), грозде (Vitis vinifera) и някои сливи, съдържат наноструктури, които разсейват синята и ултравиолетовата светлина, съобщават изследователи в Science Advances. Това е причината тези плодове да бъдат виждани като сини от човешките очи.
Синьото не е често срещан цвят в природата. И макар да са известни доста сини плодове, малко от тях съдържат пигменти в този нюанс. Боровинките например съдържат огромно количество антоцианин - пигмент, който би трябвало да придаде на всяка сфера тъмночервен цвят.
Но структурите във восъчните външни слоеве на плодовете могат да създадат свои собствени сини цветове. Разработването на начини за имитиране на цветообразуващото покритие на боровинките може един ден да открие нов начин за придаване на син оттенък на пластмасите или грима.
"Използването на този вид оцветители е страхотно, защото те не оставят петна", казва Рокс Мидълтън, физик от Бристолския университет в Англия и Дрезденския технологичен университет в Германия.
За да разберат по-добре какво е особеното във восъчните покрития на плодовете, Мидълтън и колегите му разглеждат различни плодове под сканиращ електронен микроскоп. Получените изображения показват набор от малки молекулярни структури. Допълнителни оптични експерименти разкриват, че всички структури разсейват синя и ултравиолетова светлина.
"Когато разтъркате външната страна на боровинка и махнете външния слой восък, можете да видите, че отдолу е напълно тъмен", каза физикът.
Екипът успява да пресъздаде този ефект и в лабораторията. Восъкът от орегонско грозде (Mahonia aquifolium) става прозрачен, когато се разтвори с хлороформ. Когато восъкът рекристализира, след като е разнесен върху черна карта, слоят възвръща синия си оттенък./БГНЕС