Асоциация „Българска книга" награди героите на книгата и четенето за 2023 г. на церемонията за връчване на наградите „Рицар на книгата"

В София се състоя награждаване на личности, организации и институции с изключителен принос в областта на книгите и четенето на церемонията „Рицар на книгата". Организирана за поредна година от Асоциация „Българска книга", тазгодишната церемония превърна Световния ден на книгата и авторското право в един от най-значимите дни за българската книжна общност, събирайки на едно място известни личности, библиотеки, училища, медии и институции, които създават книги и насърчават културата на четенето. През тази година Асоциация „Българска книга" получи над 100 номинации за приза „Рицар на книгата", а отличия бяха връчени в четири категории – „Библиотекар/библиотека", „Учител/Училище", „Журналист/медия" и „Общественик".


Г-жа Десислава Алексиева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга", приветства гостите на събитието с думите:

„Здравейте, рицари! Всеки един от вас, който е днес тук, е рицар на словото. Всеки днес има празник и този празник не е формален. Ние днес не сме тук, защото са ни събрали формални неща. Ние сме тук, защото искрено вярваме, че с книгите можем да променяме света и можем да градим бъдеще."

В речта си г-жа Алексиева благодари на всички партньори на инициативата - Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Столична община, РУО София-град, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки", Дом на културата „Искър", онлайн платформата „Книговище" и Фондация „Детски книги".


В категория „Библиотека/библиотекар", университетската библиотека на УНСС получи награда за изключителния си принос в подпомагането на образователния процес и насърчаването на четенето. Наградата беше връчена от Мирослав Боршош, председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет, който сподели пред присъстващите:

„Няма да забравя големия урок, който научих от библиотеката - да пазя тишината. Това е място, където човек се учи да пази тишината и лека-полека разбира, че тя е едно от условията да четеш истински. И до днес, когато чета истински, се опитвам да я откривам и да я пазя ."

Наградата за училище беше връчена на СУ „Сава Доброплодни" от град Шумен, което получи заслуженото признание за ангажимента си към книгата и образованието. Призът бе връчен от г-жа Емилия Лазарова, зам.-министър на образованието и науката.


„Книгата е тази, която обичаме всички, събрани тук. Книгата е тази, която води нашите деца, нашите ученици, която развива тяхната четивна грамотност, която създава невероятни умения, която ги прави хора, ценящи доброто, ценящи хубавото, ценящи красивото. Благодаря Ви за този чудесен празник!" сподели г-жа Лазарова.

В категорията „Медия/Журналист" награди получиха: онлайн платформата за четене „Книговище", Георги Милков, Димитър Стоянович и Евгения Чаушева.

"Много показателно е, че в тази категория наградите са четири, защото това показва ключовата роля на журналистите и медиите в подкрепата на книгите и четенето.", каза г-жа Алексиева.


Категория „Общественик" бе спечелена от носителите на престижната награда „Букър" Георги Господинов и Анджела Родел за техния изключителен принос за културата и литературата. Наградата бе връчена от г-жа Яна Генова, зам.-кмет на Столична община, която заяви категоричното намерение на Столична община да продължи своето дългогодишно партньорство с Асоциация „Българска книга" и да помага за това книгите в София да стигат по-бързо и по-видимо до гражданите на София.

Благодарствени грамоти за своя принос получиха и всички партньори и известни личности, които се включиха в „Походът на книгите". /БГНЕС