Американското НПО World Central Kitchen възобновява дейността си в Газа

Американската неправителствена организация World Central Kitchen (WCK) обяви, че възобновява дейността си по оказване на помощ в страдащата от глад Ивица Газа, след като я беше прекратила поради израелски удар, при който преди месец загинаха седем нейни служители, предаде АФП.

"Решихме, че трябва да продължим мисията си да отиваме там и да даваме храна на жителите в тези особено трудни времена", обяви неправителствената организация.

"Разполагаме с 276 камиона, с еквивалента на 8 млн. ястия, готови да влязат през граничния пункт Рафах", пише WCK, която твърди, че вече е раздала "над 43 млн. ястия".

На 1 април 7 хуманитарни работници от организацията, основана от известния готвач Хосе Андрес, загинаха при серия от три израелски удара по конвоя им в Ивицата Газа. Израелската армия призна, че е допуснала редица грешки на различни нива.

Служителите - трима британци, американец от Канада, поляк, австралиец и палестинец - бяха убити, след като контролираха частичното разтоварване на кораб, превозващ 300 тона хранителни помощи от Кипър.

Във Вашингтон, където се намира седалището на неправителствената организация, им бяха отдадени почести.

Трагедията възмути международната общност и поднови призивите към Израел да допусне повече помощ в обсадената Ивица Газа, изпаднала в голяма хуманитарна криза.

"Въпреки че нямаме конкретни гаранции, продължаваме да търсим отговори" за това нападение и "искането ни за международно и безпристрастно разследване остава", се казва в изявлението.

Неправителствената организация заяви, че на нея се падат 62 % от помощта, предоставена от неправителствените организации на място.

Тя обяви също, че възнамерява да изпрати камиони с помощи от Йордания и че изгражда трета кухня в Газа. /БГНЕС