Столтенберг и Зеленски: Все още не е твърде късно Украйна да спечели войната

Генералният секретар на НАТО и украинският президент настояха, че Украйна се нуждае от повече помощ, за да спечели войната, тъй като Русия се възползва от забавянето на доставки на западната помощ, за да напредне на фронтовата линия, предаде АФП.

"Значителното забавяне на подкрепата има сериозни последици на бойното поле", призна Йенс Столтенберг по време на посещение в Киев, визирайки значителното забавяне на американската и европейската военна помощ.

"Но не е твърде късно Украйна да надделее", заяви ръководителят на НАТО, като увери, че "повече помощ е на път" и че "скоро" се очакват нови съобщения за помощта.

Ето защо Столтенберг призова съюзниците да поемат "голям, многогодишен финансов ангажимент, за да покажем, че подкрепата ни за Украйна не е краткосрочна. Москва трябва да разбере, че не може да спечели", изтъкна ръководителят на Атлантическия алианс.

Заедно с него президентът Володимир Зеленски призова Запада да ускори доставките на оръжие, за да "разгроми" новата голяма офанзива, която според Киев Москва подготвя.

"Заедно трябва да победим руската офанзива", заяви Зеленски заедно с Йенс Столтенберг, като посочи, че Москва се "опитва да се възползва" от забавянето на западната помощ.

Столтенберг също така потвърди, че Зеленски е поканен да присъства на юбилейната среща на върха на алианса във Вашингтон от 9 до 11 юли.

"Днес обсъдихме подготовката за срещата на върха на НАТО през юли. Затова, господин президент, надявам се да Ви посрещна във Вашингтон за тази среща", каза Столтенберг на съвместна пресконференция със Зеленски в Киев.

"Артилерия, боеприпаси с калибър 155 мм, оръжия с голям обсег на действие и противовъздушна отбрана, главно системи "Пейтриът". Това е, което нашите партньори имат и което сега трябва да работи тук, в Украйна, за да унищожи терористичните амбиции на Русия", заяви украинският държавен глава.

След провала на контраофанзивата си през лятото на 2023 г. Украйна е в отбранителна позиция. Русия пое инициативата и набира позиции на изток, въпреки тежките загуби от началото на годината срещу украинската армия, която изпитва осезаем недостиг на боеприпаси.

През последните дни Москва твърди, че е завладяла няколко села.

Руската армия заяви, че е превзела Семеновка, а ден по-рано - че е окупирала Новобахмутовка.

Главнокомандващият на украинската армия Олександър Сирски призна, че ситуацията на фронта се е "влошила", като руските войски, които имат превъзходство по отношение на оръжията и войниците, са постигнали "тактически успехи" в няколко района.

Според него руската армия е "концентрирала усилията си в няколко сектора, като по този начин е създала значително предимство по отношение на силите и ресурсите", за да се "опита да вземе стратегическата инициатива и да пробие фронтовата линия".

Ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов прогнозира миналата седмица, че ситуацията ще се влоши около средата на май и началото на юни, което ще бъде "труден период" за Украйна. /БГНЕС