11 големи банки на САЩ депозираха 30 млрд. долара за спасяване на банка от фалит

Консорциум от 11 големи американски банки депозира общо 30 милиарда долара във First Republic Bank, за да подкрепи закъсалия калифорнийски кредитор. Този ход бележи важна координирана инициатива на частни кредитори за укрепване на системата след фалита на три средни банки през последната седмица. „Това действие на най-големите банки в Америка отразява тяхното доверие във First Republic и в банки от всякакъв размер“, се казва в съобщение на групата.

По-късно станаха известни кои са големите американски банки, депозирали 30 милиарда долара във First Republic Bank, след като кредитният й рейтинг беше понижен. Пари за незастрахования депозит са отпуснати от Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanеy, казва се в съвместно изявление на финансовите институции, цитирано в местни и чужди медии. „С това действие най-големите банки в Съединените щати изразяват доверието си във First Republic и други банки с различни размери“, като демонстрират своя ангажимент да им помогнат, се казва в изявлението. „Регионалните, средните и малките банки са ключов елемент за осигуряване на здравословното функциониране на нашата финансова система“, се посочва в документа.

Агенция „Блумбърг” съобщи, че ръководството на First Republic обмисля да я продаде след понижаване на кредитния рейтинг. В същото време беше отбелязано, че ръководството на банката обмисля и варианти за "увеличаване на капитала" с помощта на "по-големите си конкуренти". /БГНЕС