22 години след трагедията на 11 септември ислямофобията в САЩ не стихва

След атентатите от 11 септември се наблюдава нарастване на ислямофобските атаки и предразсъдъците срещу мюсюлманите в САЩ. Според експерти като Халед Али Бейдун, професор по право в Държавното училище по право "Уейн", ислямофобията остава централен въпрос в американската политика дори 22 години след трагичните събития от 11 септември 2001 г. Мюсюлманите продължават да се сблъскват с дискриминация и предразсъдъци, което ги превръща в мишена за изкупителна жертва в различни контексти сред американското общество.

Днес се навършват 22 години от терористичните атаки на 11 септември, считани за най-мрачния ден в историята на САЩ, които отнеха живота на близо 3000 души в Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания. Това беше ден, който промени света във всеки един смисъл на думата.

За мюсюлманите, които сами бяха сред жертвите на атаките, това беше началото на мрачна епоха, в която те бяха демонизирани заради религията и идентичността си.

След 11 септември 2001 г. милиони мюсюлмани, живеещи в САЩ, все по-често стават обект на ислямофобски атаки и според експертите тези предразсъдъци са "все още живи и действат" 22 години по-късно.

"Ислямофобията ще остане централна тема в американската политика в обозримо бъдеще, защото мюсюлманите са лесна изкупителна жертва във въображението на американците и до днес", казва пред Анадолската агенция Халед Али Бейдун, професор по право в „Уейн Стейт Скул ъф Юръп“ в щата Мичиган. "Когато мислят за тероризъм, първото нещо, за което се сещат, са мюсюлманите", каза той.

Според него е "наистина важно" да се мисли за ислямофобията "отвъд американските граници".

САЩ "изнесоха ислямофобията в световен мащаб", давайки на други правителства като Китай, Мианмар и Индия възможност да се борят с мюсюлманите, каза той. "Виждаме как американското наследство на ислямофобията веднага след терористичните атаки от 11 септември се глобализира и изнася в близки и далечни страни", каза той. "И това трябва да бъде идентифицирано и назовано като едно от наследствата на 11 септември."

Бейдун обаче изтъкна, че ислямофобията в САЩ "не е толкова интензивна, колкото беше в предишни години", като заяви, че това се дължи "до голяма степен на факта, че (бившият президент на САЩ Доналд) Тръмп не е на поста си".

Нихад Ауад, изпълнителен директор и съосновател на Съвета за американско-ислямски отношения (CAIR), най-голямата мюсюлманска група за граждански права в САЩ, заяви, че ислямофобията се е проявила по "грозен и насилствен начин" веднага след терористичните атаки.

"Атентатите от 11 септември бяха насочени срещу всички американци, включително и срещу мюсюлманите, но и ответната реакция срещу американските мюсюлмани беше болезнена за мюсюлманите, които са обвинявани за атентатите и са свързвани с терористите, извършили престъпленията", каза той.

Много мюсюлмани са се сблъскали със смъртни заплахи, физически нападения и тормоз след 11 септември, а няколко джамии са били вандализирани, според показания пред Конгреса през 2011 г. на групата за правна защита „Southern Poverty Law Center“.

Непосредствено след това престъпленията от омраза срещу мюсюлмани рязко нарастват, като според ФБР от 2000 г. до 2001 г. те са се увеличили със 1617%, което е един от най-високите бройки на ислямофобски престъпления от омраза, наблюдавани някога в Америка.

Ауад заяви, че CAIR и други мюсюлмански организации също са били обект на атаки, а той е бил сред хората, включени в "списъка за наблюдение".

"Разпитваха ме на летищата и ме водеха на вторична проверка, когато се връщах от задгранични пътувания. Отне ми много време, за да мога наистина да изляза от списъка", казва той. "Второ, аз и още няколко видни членове на мюсюлманската общност бяхме наблюдавани от правителството на САЩ."

Ауад заяви, че днес мюсюлманската общност в САЩ е "много по-голяма", а CAIR разполага с повече от 60 адвокати на пълно работно време, които водят съдебни дела за несправедливостите срещу мюсюлманите.

"Но това не означава, че ислямофобията е изчезнала", каза той. "Ислямофобията все още е жива и рита, както се казва."

Когато се случват терористичните атаки на 11 септември, Бейдун е студент в колеж, живеещ в щата Калифорния.

"За една сутрин ислямът като религия, мюсюлманската идентичност, арабската идентичност - всички тези неща, които бяха неразделна част от моята същност - бяха демонизирани", каза той. "Спомням си през първата седмица много ярки спомени за това как майка ми беше нападната, защото носи хиджаб. Сестра ми беше подложена на дискриминация, защото носеше хиджаб."

Американските мюсюлмани обръщат внимание и на значителната промяна в тона към мюсюлманите в администрациите на Тръмп и Байдън. През май президентът Джо Байдън възобнови дългогодишна традиция, като организира празнуване на Курбан Байрам в Белия дом, което беше спряно от Тръмп. Малко след това Белият дом проведе заседание по въпросите на ислямофобията, на което високопоставени служители на администрацията се срещнаха с лидери от мюсюлманската общност.

"Въпреки че администрацията на Байдън в някои отношения е съучастник в поддържането на ислямофобията, фактът, че тя назовава ислямофобията като проблем, е положителна стъпка", каза Бейдун. "По същия начин, ако трябва да бъда откровен с вас, ангажирането на Тръмп с редица изрично ислямофобски действия в голямата схема на нещата беше съпътстващо положително, защото предаде много ясно на американците, че ислямофобията е нещо, което е реално."

Ауад отбеляза необходимостта от глобални усилия за "отпор на омразата и дискриминацията срещу малцинствата, включително мюсюлманите".

"Призоваваме администрацията на САЩ да създаде служба, която да се нарича Специален пратеник за наблюдение и борба с ислямофобията", каза той и добави, че в Държавния департамент има подобни пратеници за борба с антисемитизма.

Като отбеляза, че някои членове на Конгреса от Демократическата партия, сред които Кори Букър, Илхан Омар и Джан Шаковски, внесоха отново в Конгреса през юни Закона за борба с международната ислямофобия, Ауад заяви, че ако администрацията на Байдън е "сериозна" по отношение на борбата с ислямофобията, президентът "може да подпише изпълнителна заповед и това ще бъде направено". /БГНЕС