86 милиона африканци ще мигрират в други страни до 2050 г.

Около 86 милиона африканци ще бъдат принудени да мигрират в други континенти до 2050 г. заради глобалното затопляне и променливия климат, сочи проучване на Световната банка.

Миграцията в райони на Западна Африка и около езерото Виктория може да започне след по-малко от десетилетие и след това да се засили. Хората, зависещи от селското стопанство и рибарството, например, ще се преместят в по-обитаеми райони, за да избягат от екстремни условия като недостиг на вода, наводнения, екстремна жега и покачване нивото на моретата.

„От скотовъдци, пътуващи по Сахел, до рибари, които се борят в моретата, историята на Западна Африка е история за климатичните мигранти“, каза Усман Диагана, вицепрезидент на Световната банка за Западна и Централна Африка. „Тъй като страните страдат от повишаване на температурите, нередовни валежи, наводнения и изчезване на плажната ивица, африканците ще се сблъскат с безпрецедентни предизвикателства през следващите години“.

Африка беше силно засегната от бедствия, предизвикани от изменението на климата през последното десетилетие - тенденция, която може да продължи, дори ако континентът допринася за по-малко от 5% от парниковите газове в света. Някои от климатичните явления включват циклона Ида, който удари Мозамбик през 2019 г. и отне живота на повече от 1000 души. Миналата година Сомалия, Етиопия и Кения бяха изправени пред заплаха за продоволствената сигурност от най-лошото нашествие на пустинни скакалци от десетилетия. ООН обясни явлението с изменението на климата.

Световната банка обяви грантове от 150 милиона долара за подкрепа на проекти за устойчивост на климата в селските общности в Кения. /БГНЕС