Адмирал Ефтимов: Чакаме отговор от Русия за "черната кутия"

Отричам категорично да е свален самолетът. Това заяви пред БНТ адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната, по повод трагичния инцидент с падането на изтребител при учение край Шабла в Черно море.

"Черната кутия" на самолета, с който се разби и загина пилотът майор Валентин Терзиев все още не е заминала за Русия, обясни адмиралът. От страна на МО и военновъздушните сили е извършено всичко, вървят преговори с руската страна, чакаме отговор, допълни той. Въпреки скептицизма, ние намерихме черната кутия и мисля, че се справихме добре с тази задача, подчерта адмирал Ефтимов.

Той коментира и важните задачи, които българската армия изпълнява в службата си към обществото. Сред тях са контрол на въздушните и морски пространства, противодействие на тероризма, участие в охраната на границите, защита на критичната инфраструктура.

От 22 юли досега над 500 военнослужещи от сухопътни войски са оказвали помощ на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във връзка с пожарите, обясни адм. Ефтимов. Той е категоричен, че е много важна ролята на общинските и кризисните щабове, за да могат военнослужещите да действат. Никога няма да бъдем доволни от темповете в модернизацията на армията, естествено, че искаме повече, категоричен е адмирал Ефтимов. /БГНЕС