Яйца от насекоми използвани за булчинската рокля на Елизабет II

Британски специалист по градинарство разкри подробности около създаването на булчинската рокля на покойната кралица Елизабет II. Това стана известно в ефира на телевизионното предаване Antiques Roadshow по BBC.

Гостът на програмата Том Дайк разказа на репортери за тъканта на сватбената рокля на монарха, в която тя се омъжи за принц Филип на 20 ноември 1947 г. Събеседникът показа кутия с мъртва пеперуда Bombyx mori („копринена буба“) и нейните яйца, които според експерта се използват при производството на коприна.

„Баба ми отглеждаше копринени буби, от които беше създаден сатенът с цвят на слонова кост за роклята на кралицата. Мъртвото насекомо и неговите яйца, които ви показвам, някога са били използвани при шиенето на празничните дрехи на Елизабет II “, подчерта градинарят.

Известно е, че дизайнът на роклята е разработен от кралския моделиер Норман Хартнел. Сватбеният образ на кралската особа беше украсен с 10 000 перли, кристали и скъпоценни камъни, сред които диаманти, опали и аметисти. Общо създаването на тоалета отне седем седмици, а цената му беше оценена на 30 хиляди лири стерлинги.

През юли 2020 г. британската принцеса Беатрис се омъжи във винтидж рокля на Елизабет II. На сватбата си с италианския аристократ Едуардо Мапели-Моци тя носеше рокля, проектирана за покойната кралица от модния дизайнер Норман Хартнел през 1967 г. Беатрис също носеше тиара на кралица Мери, Елизабет се омъжи със същото украшение. /БГНЕС