Албанският парламент одобри споразумението за мигрантите с Италия

Парламентът на Албания одобри спорно споразумение, подписано с Италия, за изграждане на два центъра за задържане на мигранти, спасени в италиански води, предаде АФП.

Сделката, която изискваше одобрение с обикновено мнозинство, беше приета с подкрепата на 77 депутати от 140-местния парламент, като опозицията бойкотира гласуването.

Споразумението беше осъдено от опозиционните партии в двете страни, както и от правозащитни групи, което доведе до съдебно оспорване, предприето от висшия съд в Тирана.

В края на миналия месец Конституционният съд на Албания одобри сделката, с което проправи пътя за гласуването днес.

Парламентарното одобрение дойде седмици след като италианските депутати също гласуваха в подкрепа на споразумението, като долната камара на парламента подкрепи сделката със 155 гласа "за", 115 "против" и двама въздържали се.

Споразумението позволява изграждането на два центъра в близост до албанското пристанище Шенджин, в които мигрантите ще се регистрират за получаване на убежище, както и на съоръжение в същия регион, в което ще бъдат настанени тези, които очакват отговор на молбите си.

Центровете, които ще се управляват от Италия, могат да приемат максимум 3000 души едновременно, докато очакват решение по молбите си.

Албанската опозиция упрекна министър-председателя Еди Рама за предполагаемата липса на прозрачност на споразумението, като нарече сделката "безотговорен и опасен акт за националната сигурност". /БГНЕС