Алберто Моралес показва изумителната красота на Антарктида в София

Аржентинският художник Алберто Моралес представя красотите на ледения континент Антарктида чрез ретроспективната си изложба, подредена в централното фоайе на Софийския университет, предава репортер на БГНЕС.

"Изложбата е доказателство, че СУ е и голям културен център. Тази изложба, посветена на Антарктида, е важна, защото е поредната стъпка за културните връзки между нашите народи. Тя е и голямо естетическо удоволствие. Тя не само е моята слабост към Антарктида, но и чудесен начин да бъде пресътворена красотата на ледения континент“, заяви ректорът на най-старото висше учебно заведение проф. Анастас Герджиков.

Самият Моралес присъства на изложбата и сподели, че България го е посрещнала изключително топло.

„Надявам се отново да имам възможността да представя произведенията си тук. Сградите и зелените пространства ми харесаха много тук”, каза художникът.

Посланикът на Аржентина у нас Алфредо Атанасов изрази своята гордост, че аржентинският творец е лично в София днес.

„Алберто Моралес е спечелил и прозвището „художникът на Антарктида“ благодарение на всичко, което е направил по време на своето творчество“, заяви посланикът.

Изложбата е посветена на престоя на Моралес на Антарктида през 2005 година. Тогава той е поканен да замине по повод 100-годишнината от аржентинското присъствие на Ледения континент. Там той рисува в продължение на 40 дни и създава едни от най-впечатляващите си творби.

Освен изложбата, посетителите могат да се сдобият и с книгата на твореца „На юг от юга. Моята Антарктида”.

Разбира се, на събитието присъстваше и председателят на Българския антарктически институт и директор на Националния център за полярни изследвания проф. Христо Пимпирев, който описа творбите като изумителни.

„Имате възможността да видите една изумителна изложба, която ще разкрие пред нас Антарктида, така както може да я види човек на изкуството – художник, който е нарисувал тази красота”. /БГНЕС