Алек Болдуин удавен в мъка след трагичния инцидент на снимачната площадка

Алек Болдуин многократно е питал "защо ми подадоха действащ пистолет?", след като вчера случайно застреля и уби жена оператор и рани режисьор на снимачната площадка на новия си филм "Rust".

42-годишната Халина Хътчинс е починала малко след като е била простреляна от Болдуин около 13:50 ч. в четвъртък в ранчото „Бонанза Крий“, близо до град Санта Фе в Ню Мексико. Режисьорът на филма, 48-годишният Джоел Соуза, също е ранен и прекара няколко часа в болница, но по-късно същата вечер бе изписан.

Полицията разкри малко подробности за стрелбата, като каза само, че е бил изстрелян "изстрел" от "реквизитно оръжие" и че води разследване, съобщи „Дейли Мейл“.

Говорител на продуцентската компания на филма е настоял, че са използвани само халосни патрони, но шерифът все още не е потвърдил това. Не е ясно дали това е бил първият и единствен изстрел на Болдуин, или други са били произведени безопасно. Веднага след като произвел фаталния изстрел, Болдуин попитал защо са му връчили "действащ" пистолет, според холивудския сайт Showbiz 411.

Трагедията напомня за инцидента от 1993 г. на снимачната площадка на филма "Гарванът", когато синът на Брус Лий - Брандън, бе прострелян и убит от колега актьор. При онзи инцидент снимачният екип смята, че пистолетът е бил зареден с халосни патрони, но аутопсията показва, че в гръбначния стълб на Лий е заседнал куршум калибър 44.

Рис Малдун, австралийски актьор, който е работил много в киното и телевизията, изказа предположението, че погрешно изстреляна празна гилза в близост до камерата може да е причинила инцидента в четвъртък.

60-годишният Майк Тристано, холивудски реквизитор на оръжие с 30-годишен опит, който говори пред „Дейли Мейл“, заяви, че крайната отговорност за безопасността на оръжието на снимачната площадка се носи от реквизитора.

„В пистолета е трябвало да има халосни патрони, работата на реквизитора на снимачната площадка е да провери това, преди да предаде оръжието“, каза Тристан.

След това те се уверяват, че актьорът стои на маркираното място и никога не насочва оръжието към екипа или актьорите..., монтажът прави така, че да изглежда сякаш е насочил оръжието към своя колега.

Ето защо всички в бранша са много объркани. Как се е случило това, в момента е пълна мистерия.

Тристан добавя, че е работил с Болдуин и преди, на снимачната площадка на филма "Thick as Thieves" от 1998 г., като го нарече "много надежден" и "пълен професионалист".

"Бях изненадан да чуя, че това се е случило с него", добави той.

Режисьорът Джеймс Кълън Бресак заяви след това, че никога повече няма да използва халосни патрони на снимачните си площадки.

"Никога повече няма да използвам нищо друго освен въздушни и гумени оръжия във филмите си. Това не трябваше да се случва. Халина, ти беше истинско съкровище. Това е толкова извратено", написа той.

След фаталната стрелба Болдуин е бил отведен за разпит от заместниците на шерифа, но не е бил арестуван и не му е било повдигнато обвинение. Отделът на шерифа съобщава, че разследването продължава.

Актьорът е заснет пред офиса на шерифа смазан от мъка и плачещ, докато говори по телефона. Той отказа да разговаря с репортер от вестник "Ню Мексикан", който беше на мястото на инцидента.

Снимките на филма - за момче, несправедливо обвинено в убийство, и на който Болдуин е съпродуцент - са спрени за неопределено време, докато актьорите и екипът се възстановят. Болдуин играе скандалния разбойник Харланд Ръст, чийто 13-годишен внук е осъден за случайно убийство.

Според личния ѝ уебсайт Хътчинс е родена в Украйна и е израснала в СССР, след което е учила журналистика и е работила по "британски документални продукции в Европа". Впоследствие тя се премества в Лос Анджелис, където сменя професията си и става оператор, като между 2013 и 2015 г. учи магистратура по изобразително изкуство в консерваторията AFI.

Говорител на компанията Rust Pictures LLC, която продуцира филма, заяви: "Целият актьорски състав и екипът са абсолютно съкрушени от днешната трагедия и изпращаме най-дълбоките си съболезнования на семейството и близките на Халийн. Спряхме производството на филма за неопределен период от време и оказваме пълно съдействие на разследването на полицейското управление в Санта Фе. Ще предоставим консултантски услуги на всички, свързани с филма, докато работим по преодоляването на това ужасно събитие". /БГНЕС