Ангола залага на диамантите

Диамантите са вторият източник на богатство за Ангола, което прави страната шестият по големина производител в света и трети в африканския континент, съобщава „Евронюз“.

„Евронюз“ разкрива как се развива тази историческа индустрия въпреки предизвикателствата на COVID-19. Икономически бум, без съмнение, но такъв, който също е от полза за социалната динамика на страната.

В анголската минна провинция Лунда Сул има големи инвестиции в диамантения бизнес, а в град Сауримо се изгражда нов център за развитие, задвижван от зелена енергия, който ще събере на едно място всички, които работят в диамантената индустрия, както публични, така и частни компании. Целта е да стимулира растежа и да използва пълния потенциал на сектора.

"Центърът е част от усилията за увеличаване на стойността на веригата за обработка на диаманти. До този момент ние всъщност бяхме държава, която произвеждаше и изнасяше необработени диаманти. С центъра добавяме стойност, организирайки обработката в Ангола. Задали сме си цел да трансформираме около 20% от производството си в Ангола в близко бъдеще “, обяснява Хосе Ганга Джуниър, президент на „Endiama“.

Идеята е да се обучи работна сила за бъдещето, като се помогне на Ангола да диверсифицира икономиката си.

"Както терминът показва, това е полюс за развитие, особено за региона, но и за страната като цяло, особено за Изтока. Това е полюс, който може да бъде от полза за населението по отношение на заетостта. Младите хора ще се възползват от съответното техническо и професионално обучение, както и пазара на труда ", казва Анрикес Кардосо, строителен инженер и директор на проекта „Saurimo Diamond Development Hub“.

Уилсън Камбунджи, който работи за компанията за слънчева енергия, която оборудва центъра, се радва на това преживяване. "Тази работа означава много за мен, тъй като е първата в живота ми, в която работя така с колегите си. Това означава много за мен. Уча много. Много неща, които не знаех".

Анголската диамантена индустрия представлява около 1,2 милиарда евро годишно производство, според Африканския съвет за диаманти, официален държавен орган./ БГНЕС