Антон Златанов: Несериозно е да се твърди, че полицията цели ескалация

Когато полицаите не са уведомени за протест, ще има инциденти. В момента, в който разберем намерения и фактически действия, ние предприемаме действия.

Това каза пред бТВ заместник-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов.

Старши комисар Златанов коментира ситуацията от понеделник, възникнала на булевард „Ситняково”, при която жена с бяла „Тойота” и две деца в колата, опита да пробие блокадата на кръстовището, а протестиращите счупиха стъклото ѝ.

Полицаите идват, възстановяват реда и установяват част от извършителите. Ако очаквате, че в Районното полицейско управление в момента има 10-20 или 30 полицаи, които бездействат. В 7 часа, когато е започнало мероприятието колеги има и опазват мероприятието. Общественият ред се опазва всеки ден, заяви старши комисар Златанов упрека, че полиция по време на инцидента не е имало.

Зам.-директорът на СДВР каза, че никой от участниците в инцидента не са тествани за алкохол и наркотици.

Старши комисар Златанов подчерта, че инцидентът от „Ситняково” не е единственият инцидент при тези протести и въобще не е единственият инцидент в столицата. Полицаите не са били изненадани, каза той.

Заместник-директорът на столичната полицията беше категоричен, че е несериозно да се обвинява полицията, че цели ескалация на протестите.

При нарушение на обществения ред, полицията действа по неговото възстановяване. При изненади-блокади на институции и на кръстовища да не се стига до инциденти – това е невъзможно, каза още той.

Според мен, палатковият лагер на Орлов мост е незаконен. Там има по-висши решения и се съблюдават други мотиви. За да се развали лагерът и да не се допуска полицията трябва да използва прекомерна сила, заяви още зам.-директорът на СДВР и каза, че няма да коментира по-висшестоящи от него, визирайки изказването на шефа на СДВР комисар Хаджиев, че блокадите ще бъдат премахнати. /БГНЕС