Археологическият музей - най-старият у нас, съществува от 1892 г.

Националният археологически институт с музей (НАИМ) е научноизследователски институт в София и се занимава с цялостно изследване на материалната и духовната култура на племената и народите, населявали днешните български земи от най-дълбока древност до ХVІІІ в. Археологическият музей е най-големият в България и със своите експозиции е един от най-важните центрове в страната за популяризиране миналото на днешните български земи, предаде репортер на БГНЕС.

НАИМ е създаден през 1948 г. от сливането на две организации – Археологически институт и археологически музей. Археологическият музей е най-старият в България, съществуващ официално от 1892 г. Археологическият институтът е създаден през 1921 г. с указ на цар Борис III.

Музеят е основан като отделна институция през 1893 г. като Народен музей с директор чехът Вацлав Добруски. Първоначално се нарича Народен музей и включва 3 сбирки – Старовековна, Нумизматична и Етнографска. Той е настанен в сградата на Буюк джамия в София, където се намира и до днес.

Музеят е тържествено открит на 18 май 1905 г. лично от княз Фердинанд I и министъра на просвещението д-р Иван Шишманов. При изграждането му е запазена външната конструкция да се строи със стар камък. Той се управлява от БАН. Музеят към Националния археологически институт притежава най-богатата нумизматична колекция в страната с над 300 хил. броя монети.

През 1909 година е преименуван на Народен археологически музей, като са му възложени функции по съхранение на паметниците на културата и са обособени два нови отдела – Средновековен и Художествен, а през 1911 година е създаден и Праисторически отдел. Сградата на музея е частично засегната от бомбардировките през зимата на 1944 г., когато изгаря част от библиотеката и музейната документация. През 1948 г., в хода на реформирането на БАН по съветски модел, Археологическият музей и Българският археологически институт са обединени, имотите им са национализирани, и е образуван нов – Археологически институт с музей (АИМ).

Археологическият музей в София съхранява една от най-богатите археологически колекции на Балканския полуостров. Обектът е 3-ата най-стара запазена до корниз вековна сграда в централната част на град София. /БГНЕС