Архиерейска Литургия и панихида в памет на екзарх Йосиф I в храм "Света Неделя"

В Софийски митрополитски катедрален храм "Света Неделя" беше отслужена Архиерейска Света Литургия и панихида в памет на екзарх Йосиф I, предаде репортер на БГНЕС.

Ежегодно в определен от Св. Синод ден, близък до деня на неговата кончина - 20 юни, в столичната катедрала „Св. Неделя”, до чийто олтар е погребан екзарх Йосиф, се отслужва Архиерейска Света Литургия и панихида в негова памет.

Литургия отслужи Негово Преосвещенство Велбъждски епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит отслужи, а след краят на литургията архиереи, свещеници и граждани излязоха пред гроба на Българския екзарх южно от олтара, където беше отслужена панихида в памет на Йосиф I.

Eкзарх Йосиф I е духовен баща на българите в епохата на късното Възраждане. Той има големи заслуги за българското просветно и църковно дело в Македония и Одринско, останали в Османската империя след 1878 година, както и за запазване на единството на Българската православна църква.

Духовникът е носител на ордените „Св. Александър” - I ст. (1896 г.), „Св. равноапостоли Кирил и Методий” (1912 г.), „Св. Анна” - I ст., „Османие” - I ст. и др., а от 1902 г. е почетен член на БАН. /БГНЕС