Армения се присъедини към Международния наказателен съд въпреки гнева на Русия

Армения в четвъртък официално се присъедини към Международния наказателен съд (МНС), казаха официални лица, ход, който традиционният съюзник Москва заклейми като недружелюбен. Базираният в Хага съд през март издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин заради войната в Украйна и незаконното депортиране на деца в Русия. Сега Ереван е длъжен да арестува руския лидер, ако стъпи на негова територия.

„Римският статут на МНС официално влезе в сила за Армения на 1 февруари“, каза официалният представител на страната по международните правни въпроси Йегише Киракосян пред AFP. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза през октомври, че Армения е взела "погрешно решение" да ратифицира Римския статут на МНС, а руското външно министерство нарече този ход "неприятелска стъпка". Арменският премиер Никол Пашинян се опита да успокои страховете на Кремъл, заявявайки, че решението не е насочено срещу Русия.

Киракосян каза: „Присъединяването към МНС дава на Армения сериозни инструменти за предотвратяване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството на нейна територия“. „На първо място, това се отнася до Азербайджан“, главният враг на Ереван, с който той е водил две войни за спорния регион Нагорни Карабах.

Но ходът на Армения илюстрира нарастваща пропаст между Москва и Ереван, който се ядоса на Кремъл заради предполагаемото му бездействие по отношение на дългогодишната конфронтация на Армения с Азербайджан. През септември азербайджанските сили преминаха през Карабах, където са разположени руски миротворци, и си осигуриха капитулацията на арменските сепаратистки сили, които контролираха планинския регион от десетилетия.

Армения подписа Римския статут през 1999 г., но не го ратифицира, позовавайки се на противоречия с конституцията на страната. Конституционният съд каза през март, че тези пречки са били премахнати след приемането на нова конституция на Армения през 2015 година. /БГНЕС, АФП