АСЕАН и Австралия осъдиха застрашаващите мира действия в Южнокитайско море

Лидерите на страните от Югоизточна Азия и Австралия предупредиха срещу действия, които "застрашават мира" в Южнокитайско море, след нови конфронтации между Пекин и Филипините в спорните води, предаде АФП.

Нагнетяващото се напрежение в търговския коридор заплаши да избухне по-рано тази седмица, когато китайски лодки на островите Спратли бяха обвинени, че преследват филипински кораби.

Китай претендира за почти цялата територия на Южнокитайско море, пренебрегвайки правните прецеденти и конкурентните претенции на множество държави от Югоизточна Азия.

Разразилият се спор представлява едно от най-неприятните предизвикателства пред сигурността в региона и се очертава като значителен проблем по време на тридневната среща на върха между Австралия и 10-те държави от блока АСЕАН.

"Насърчаваме всички страни да избягват всякакви едностранни действия, които застрашават мира, сигурността и стабилността в региона", се казва в съвместната декларация, изработена между членовете на АСЕАН и Австралия.

"Ние признаваме ползите от това Южнокитайско море да бъде море на мира, стабилността и просперитета", се допълва в декларацията.

В понеделник, когато срещата на върха започна, филипинският външен министър Енрике Манало отправи проста молба към Пекин: "Спрете да ни тормозите".

На следващия ден катери на китайската брегова охрана бяха обвинени, че преследват флотилия от филипински кораби, които изпълняват мисия за снабдяване.

Китайските плавателни съдове са участвали в два отделни сблъсъка, съобщи филипинската брегова охрана и обстреля един от корабите за снабдяване с вода с мощно водно оръдие.

Задължен да действа с консенсус, форумът на АСЕАН отдавна се бори да постигне напредък по отношение на припокриващите се претенции, предявени в Южнокитайско море.

Но напрегнатата атмосфера, която витае над региона, кара държави като Филипините да настояват блокът да заеме по-твърда позиция.

Близкият съюзник на Съединените щати Австралия се оказва все по-склонна да се изказва срещу Китай.

"Трябва да сме сигурни, че дейността в Южнокитайско море намалява напрежението, а не го увеличава", заяви австралийският министър-председател Антъни Албанез пред репортери на срещата на върха.

Лидерите на АСЕАН и Австралия също така подкрепиха подновения международен стремеж да се осигури прекратяване на огъня в Газа - труден въпрос, който раздели мненията при закрити врата.

С наближаването на свещения за мюсюлманите месец Рамазан Съединените щати и все по-голям брой държави полагат повече усилия, за да осигурят някакъв вид пауза в бойните действия. /БГНЕС