Асен Василев: Бюджет 2022 г. се изпълнява с по-малко дълг, отколкото предходните

Бюджет 2022 г. се изпълнява с по-малко дълг, отколкото предходните. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев от парламентарната трибуна, предаде репортер на БГНЕС.

Василев обяви, че е имало разговори за много харчове, дългови спирали. "Дългът, който е предвиден тази година като процент от БВП е по-малък от дългът, който е бил предвиден миналата година в последния редовен приет бюджет. Дългът, който е предвиден за догодина като процент от БВП също е значително по-малък. Този бюджет, въпреки допълнителните значителни инвестиции, се изпълнява с по-малко дългове от бюджетите, които са били предвидени миналата година. Когато колегите от ГЕРБ питат къде са инвестициите, къде са 8- те милиарда, къде са спрените кранчета - тук са. Ние правим инвестиции от 12 млрд. повече с дълг, който е по-малко от това, което вие сте предвидили", каза още Асен Василев.

"8 млрд. лв. увеличение на разходите не се правят за сметка на дълг, а за сметка на допълнителни постъпления в хазната. Това означава, че от една страна приходните агенции са си свършили работата миналата година, макар и за 7 месеца и тази година е заложено също повишаване на събираемостта, от друга страна означава, че българските фирми и работници са успели да изработят този продукт. Инфлацията, която е заложена в бюджета е 5.6 % на средногодишна база. Очакваме в първата половина на годината тя да бъде по-висока, тъй като нивата бяха по-ниски миналата година. При нас инфлацията в голяма степен е внос, зависи от решенията на ЕЦБ, която дава сигнали, че ще започне по-рестриктивна политика. Ако това не се оправдае, ще бъде отразено в макроикономическите прогнози и актуализацията на бюджета през юни месец", допълни вицепремиерът. /БГНЕС