Астронавтите от мисията "Аксиом-3" се завърнаха успешно на Земята

Астронавти от Турция, Италия и Швеция се завърнаха на Земята успешно, завършвайки частна триседмична мисия до Международната космическа станция (МКС).

Триото беше придружено от пенсиониран астронавт на НАСА, който сега работи за Axiom Space, компанията от Хюстън, която организира чартърния полет. Екипажът се върна с капсула на SpaceX, която се приземи с парашут в Атлантическия океан край бреговете на Флорида, предаде Анадолската агенция.

Турция отпразнува изстрелването на Алпер Гезеравчи от Кейп Канаверал миналия месец. Бившия пилот на изтребител и капитан на Turkish Airlines, стана първият човек от своята страна, летял в космоса.

Към Гезеравчи се присъединиха полковникът от италианските военновъздушни сили Валтер Виладей, шведът Маркус Ванд, бивш пилот на изтребител, избран за резервен астронавт от Европейската космическа агенция през 2022 г., и Майкъл Лопес-Алегрия.

Турция, Италия и Швеция финансираха мисията, като всяка от страните отдели приблизително 50,9 милиона евро. Това беше третата частна мисия на Axiom до космическата станция, четвъртата е планирана за по-късно тази година.

Преди да напусне космическата станция, Гезеравчи благодари на страната си за "смелото и решително решение" да изпрати свои гражданин в космоса като част от 100-годишнината си като република.

Докато бяха в орбита, астронавтите проведоха десетки научни експерименти и разговаряха с ученици и официални лица от своите държави.

Те се насладиха на няколко допълнителни дни в космическата станция, чакайки времето да се подобри в зоната на падане. /БГНЕС