Австрийка триумфира в спускането в Кортина д‘Ампецо, тежко падане за Шифрин

Стефани Вениер спечели спускането в италианския зимен център Кортина д‘Ампецо, пореден кръг от сезона за Световната купа по ски-алпийски дисциплини.

Представителката на Австрия остави на 39 стотни зад себе си швейцарката Лара Гут-Бехрами. Любопитно е, че третото място поделиха цели три състезателки – Валери Грение (Канада), Кристина Агер (Австрия) и любимката на публиката София Годжа. В топ 10 влязоха още една италианка – Лаура Пировано, норвежката Кайса Викхоф Ли, австрийките Корнелия Хютер и Мирям Пухнер, и Йоана Хелен от Швейцария.

Състезанието ще се запомни и с тежкото падане на носителката на Големия кристален глобус Микаела Шифрин. Американката загуби баланс след скок преди един от най-трудните завои на пистата и се заби в предпазната мрежа. Тя не се изправи до идването на медицински екип, след което стана, но не можеше да поставя тежест върху левия си крак. Състезанието бе прекъснато за повече от 20 минути, а в крайна сметка Шифрин бе откарана в болница с хеликоптер. Общо 12 скиорки не финишираха в спускането, а една не стартира – Естер Ледецка от Чехия.

Победителката днес Вениер събра актив от 216 точки и е на второ място в подреждането за Малкия кристален глобус в дисциплината. Водачка е Годжа с 290 пункта, а трета е Гут-Бехрами със 164. Шифрин продължава да води убедително в борбата за Голямата световна купа с точно 340 точки пред Гут-Бехрами.

За дамите утре предстои още едно спускане в Кортина д‘Ампецо, а в неделя ще се проведе и супергигантски слалом в италианския зимен център. /БГНЕС