Байдън: Климатичните промени са заплаха за САЩ и света

Изменението на климата в момента представлява заплаха както за САЩ, така и за света. Това заяви американският президент Джо Байдън по време на пътуване до североизточната част на страната, за да оцени щетите от урагана „Айда”.

"Трябва да слушаме учените, икономистите, експертите по национална сигурност, а всички те казват, че сега е в сила червен код, страната и светът са в опасност", каза Байдън, говорейки на митинг в района на Куинс в Ню Йорк , излъчен от CNN.

„Изменението на климата представлява екзистенциална заплаха за живота ни, икономиката ни и тази заплаха вече е тук, няма да има подобрение“, каза Байдън. Според него сега е необходимо не само възстановяване на повредената или разрушена инфраструктура, но и изграждане на нови съоръжения, като се вземат предвид екстремните метеорологични явления, които все по-често се случват в САЩ.

На 1 септември ураганът „Айда”достигна североизточната част на САЩ. Основният му удар падна върху щатите Ню Йорк, Ню Джърси и Пенсилвания. Според оценки на медиите общият брой на жертвите на бедствието на североизток е надхвърлило 40 души. Повечето от жертвите са живели в сутеренните етажи на сгради, които са били бързо наводнени./БГНЕС