Байдън ще отдаде почит на Джон Маккейн в Ханой

Президентът на САЩ Джо Байдън ще използва посещението си в Ханой, за да засили имиджа си на обединител, като отдаде почит на паметта на Джон Маккейн - герой от войната във Виетнам, републиканец и последователен противник на Доналд Тръмп.

Байдън започва двудневно посещение във Виетнам днес с цел задълбочаване на дипломатическите и икономическите връзки с комунистическата държава в условията на нарастваща китайска настъпателност и опасения за уязвимостта на веригата за доставки, предаде АФП.

Но с бързото наближаване на изборите през 2024 г. Байдън държи едно око на кампанията, дори когато е в чужбина.

80-годишният Байдън, който се бори за втори мандат, на 11 септември ще посети мемориала на Маккейн, отбелязващ мястото, където самолетът му е свален на 26 октомври 1967 г.

Тежко ранен, пилотът на изтребител Маккейн - син и внук на адмирали - е взет като военнопленник, затворен за повече от пет години и измъчван.

След войната той се включва в политиката на Републиканската партия, служи като сенатор на САЩ в продължение на няколко десетилетия и се кандидатира за президент през 2008 г., когато е победен от Барак Обама - и неговия кандидат за вицепрезидент Байдън.

Маккейн печели голямо уважение и от хората във Виетнам заради работата си по изграждането на мостове между бившите врагове.

Приятелство

Именно на сенатските скамейки Маккейн, известен с независимия си дух, се сприятелява с Байдън, демократ с много различен произход от неговия.

Байдън не се е сражавал във Виетнам, тъй като е бил освободен от наборната служба заради обучението си и астмата си, но също така не е протестирал срещу войната, както много млади американци от неговото поколение.

Вече центрист по душа и уважаващ институциите, студентът Байдън е бил от тези, които носят сака, а не тениски с вратовръзки, емблематични за хипи движението, казва той пред репортери през 1987 г.

"Други хора маршируваха. Аз се кандидатирах за поста", допълва той пред "Вашингтон пост".

Отдавайки почит на Маккейн, президентът отбелязва разликата с човека, който може да бъде негов опонент отново догодина: предшественика му Тръмп.

Когато Маккейн почина от рак на мозъка през 2018 г., Байдън произнесе емоционална надгробна реч на погребението му, като подчерта, че приятелството им е надхвърлило политическите различия.

"Името ми е Джо Байдън. Аз съм демократ. И обичах Джон Маккейн", каза той, като похвали "неостаряващия" кодекс на честта на Маккейн.

Той го приветства като пример за "американската история, основаваща се на уважение и благоприличие, основна справедливост, нетърпимост към злоупотребата с власт".

Тръмп на голф игрището

Байдън вече беше взел решение да се кандидатира срещу Тръмп и неговата похвална реч осъди меркантилния милиардер, когото Маккейн презираше.

Тръмп, който също така открито изразяваше своята неприязън към Маккейн, играеше голф в деня на погребението му.

По-късно вдовицата на Маккейн призова гласоподавателите да подкрепят Байдън, което още повече подхрани недоволството на бившия президент.

"Никога не съм бил фен на Джон Маккейн и никога няма да бъда", заяви Тръмп през март 2019 г.

Отдавайки почит на бившия военен герой на 11 септември - дата, която се е запечатала в американското съзнание заради терористичните атаки от 2001 г. - Байдън също така ще се стреми да подобри своите патриотични качества.

След като отпътува от Виетнам, президентът ще отиде във военна база в Аляска, за да почете паметта на загиналите от атентатите. Необичаен избор на място, ако не и напълно безпрецедентен - обикновено "главнокомандващият" посещава Ню Йорк или някое от другите места, пострадали на 11 септември. /БГНЕС