Белият дом се консултира с Уорън Бъфет за банковата криза

Представители на администрацията на Вашингтон проведоха консултации с ръководителя на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway Уорън Бъфет за ситуацията с банките в САЩ. В преговорите с милиардера са участвали високопоставени американски служители, твърдят медиите, позоваващи се на агенция Ройтерс. Какви проблеми са обсъждали, не се уточнява. Министерството на финансите на САЩ и Белият дом все още не са дали официални коментари.

Бъфет е един от най-известните американски инвеститори. Според агенция „Блумбърг” той вече е петият най-богат човек в света. Състоянието му се оценява на 102 милиарда долара.

Президентът Джо Байдън поиска в петък от Конгреса да даде на администрацията си власт да наказва строго ръководството на банки, чието управление е фалирало финансови институции. По-специално той призова Федералната корпорация за гарантиране на депозитите на САЩ да получи правото да изземе банки като Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank, премиите и постъпленията от продажбата на акции, получени в навечерието на фалита, както и да им забранят да работят в банковия сектор. /БГНЕС