Белият дом обяви пакет военна помощ от 345 млн. долара за Тайван

Съединените щати представиха пакет от военна помощ за Тайван на стойност 345 млн. долара, предназначен за бързо укрепване на способността на острова да възпре евентуална китайска инвазия, предаде АФП.


В съобщението на Белия дом се казва, че пакетът включва "мерки за отбрана, образование и обучение". Вашингтон ще изпрати преносими системи за противовъздушна отбрана или MANPADS, разузнавателни и наблюдателни способности, огнестрелни оръжия и ракети, според двама американски служители.

Пакетът, който според официално лице включва оборудване за разузнаване, наблюдение и разузнаване и боеприпаси за лекострелкови оръжия, ще бъде снабден от собствените резерви на САЩ, което ще позволи предоставянето му в по-кратки от обичайните срокове.

Това са "възможности, които Тайван ще може да използва за засилване на възпирането сега и в бъдеще", заяви говорител на Пентагона.

Елементите на пакета "са насочени към критични отбранителни запаси, многообластна осведоменост, способности за противоракетна и противовъздушна отбрана", добави той.

"Работим експедитивно за предоставяне на обявената днес военна помощ."

Конгресът упълномощи президента Джо Байдън да намери помощта за Тайван от американските военни запаси - по същия начин, по който Вашингтон предостави големи количества помощ на Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.

Американските законодатели оказват натиск върху Пентагона и Белия дом да ускорят доставките на оръжия за самоуправляващия се остров, който Китай счита за интегрална част от своята територия, да увеличи отбранителните си способности и да се противопостави на Пекин.

Стратегията на Вашингтон е цената на евентуалната инвазия да бъде "прекалено висока".

През изминалата година китайските военни проведоха две големи военни учения около Тайван, като симулираха целенасочени удари и блокада на острова.

Китай, като все по-настъпателна дипломатическа и военна сила, смята, че демократичен Тайван е част от неговата територия, и се е зарекъл да го превземе и със сила, ако това е необходимо. /БГНЕС