Белият дом приветства напредъка по преговорите между Армения и Азербайджан

Белият дом приветства диалога между външните министри на Азербайджан и Армения, които от неделя водят мирни преговори в САЩ, предаде Анадолската агенция.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви в Туитър, че е "чудесно да бъдем домакини" на министъра на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов и министъра на външните работи на Армения Арарат Мирзоян в Белия дом, като добави, че приветства "напредъка, който Армения и Азербайджан постигнаха в преговорите", насърчавайки "продължаването на диалога".

"Устойчиво и справедливо споразумение ще бъде от ключово значение за разкриване на възможности за двете страни и региона", каза той.

Байрамов и Мирзоян провеждат мирни преговори в САЩ от неделя насам.

В понеделник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна поотделно и с двамата в Центъра за обучение по национални въпроси на Джордж П. Шулц в Арлингтън, Вирджиния. По-късно тримата проведоха тристранна среща.

Заместник-говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател заяви, че министърът вярва, че "прекият диалог е ключът към разрешаването на проблемите и постигането на траен мир".

САЩ вярват, че "мирът е възможен между тези две страни и ние се радваме да ги посрещнем", допълни той.

Отношенията между двете бивши съветски републики са напрегнати от 1991 г., когато арменските военни окупират Карабах, който е международно признат като част от Азербайджан, и седем съседни региона.

По-голямата част от територията беше освободена от Баку по време на войната през есента на 2020 г., която приключи след мирно споразумение с посредничеството на Русия и отвори вратата за нормализиране на отношенията.

Въпреки това установяването на контролно-пропускателен пункт на границата между Азербайджан и Армения в района на Южен Кавказ миналия месец предизвика напрежение, припомня БГНЕС.

Министерството на външните работи на Азербайджан заяви, че граничният контролно-пропускателен пункт е създаден в отговор на заплахите за сигурността от страна на Армения, позовавайки се на прехвърлянето на оръжия и боеприпаси в района на Карабах. Ереван отхвърли обвиненията.

По-рано Вашингтон заяви, че е "дълбоко обезпокоен" от ситуацията. /БГНЕС