Без победител в голямото дерби между Ливърпул и Манчестър Юнайтед

Ливърпул и Манчестър Юнайтед завършиха наравно 0:0 в голямото дерби от 17-ия кръг в английската Висша лига. Пред около 57 000 зрители на "Анфийлд", домакините доминираха игрово, но не съумяха да оползотворят превъзходството си и "червените дяволи" си тръгнаха с положителен резултат.

Началото очаквано бе за "червените", които натиснаха противника, но без резултат. Юнайтед рядко минаваха центъра, като в епизодичните моменти, в които стигаше до половината на съперника, бе неточен в отиграванията си, а двама от полузащитниците на тима - Коби Мейно и Софян Амрабат, си изкараха жълти картони. Въпреки напрежението, възпитаниците на Ерик тен Хаг се оттеглиха на почивка при нулево равенство.

След паузата картината на терена не се промени особено, но манчестърци на няколко пъти бяха много опасни на контраатака и можеха да изненадат мърсисайдци. При първия си по-сериозен шанс в мача Мейно даде страхотен пас за Алехандро Гарначо, който обаче бе спрян от Трент Алекзандър-Арнолд. Расмус Хьойлунд излезе на изгодна позиция, но стреля право в Алисон, а гостите имаха още няколко опасни слизания и центрирания в наказателното поле на Ливърпул.

От другата страна воденият от Юрген Клоп състав предизвика няколко рутинни намеси на Андре Онана, който имаше късмет при един остър шут на Алекзандър-Арнолд, минал в опасна близост до една от гредите, както и при една ситуация, в която се стигна до решителна намеса на защитник преди удар на Луис Диас. В края домакините имаха претенции за дузпа за игра с ръка на Люк Шоу, но кълбото се отклони от друга част на тялото на бранителя преди контакта с ръката му. Диого Далот пък остави гостите в намален състав след два бързо и глупаво изкарани жълти картона за протест срещу съдийско решение от страна на Майкъл Оливър.

В крайна сметка двата състава поделиха точките, а Ливърпул пропусна да се върне на върха в класирането, като е втори с 38 точки, колкото има и вторият Астън Вила, но с по-добра голова разлика от бирмингамци, и на една зад лидера Арсенал. Юнайтед са седми с 28 пункта след първото си равенство от началото на кампанията в Премиършип.

За "червените дяволи" предстои визита на Уест Хем, докато Ливърпул посреща още един от топ отборите в Лигата - водача Арсенал. /БГНЕС