Безсънна нощ в Етрополе: водата не става за пиене, отнесени са животни, мостове, автомобили

Сложна остава обстановката в Етрополе след вчерашните проливни дъждове. Нивото на водата в реките на града остава много високо, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Късно снощи в града беше обявено частично бедствено положение, след като реките Малък Искър, Ябланица и Вранещица излязоха от коритата си и наводниха къщи и улици. Към момента няма данни за пострадали или бедстващи хора.

"Всички реки на територията на общината излязоха извън коритата си. Късно снощи един от големите мостове е паднал, има десетки наводнени къщи в града и селата", каза пред БГНЕС кметът на града Росица Христова.

Големият паднал мост води до помпената станция - там, където помпите изкарват вода за населението, и има опасност градът да остане без вода, ако помпите спрат. Още снощи местната управа е извикала фирма, която да разшири реката, да я вкара в коритото.

Вследствие на прелелите реки са отнесени животни, мостове, автомобили, разрушена е пътната инфраструктура.

В четвъртък по обед от столичното дружество "Софийска вода" съобщиха, че в резултат на продължителните проливни дъждове, екипите на ВиК в район Етрополе са изправени пред значителни затруднения. Помпена станция Поповец е недостъпна поради придошли води. Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) Етрополе също е наводнена и снощи на място са били изпратени екипи на пожарната. Пречиствателната станция за отпадни води не носи риск за населението, сочат още данните.

Кризисният щаб в града продължава работа. И към момента в града продължава да вали, а и очакванията на синоптиците са за интензивни валежи.

Днес комисия от общината започна да описва щетите, и ще изяснява от какво имат нужда засегнатите от бедствието хора.

Предишните две наводнения в града са били около празника на Етрополе - Петровден /29 юни/, през 2014-а и 2018-а година, помнят местните хора.

От общината са категорични, че всички речни корита са изчистени и дъждът е единствената причина за наводнението. Вчера на помощ са се притекли екипи на пожарната, като е изпомпана водата от пречиствателната станция и засегнатите домове.

В Етрополе има две системи за предупреждение и властите веднага имат възможност да реагират, посочи още кметът Росица Христова.

Жълт код за дъждове е обявен за области в Западна България за днес - за областите Видин, Враца, Монтана, София област и град, Перник, Ловеч, Кюстендил, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали, където се очаква дъжд до 35 литра на квадратен метър, локално до 45-50 литра на квадратен метър.

Остава в сила бедственото положение, обявено след интензивните валежи в общините Берковица, Монтана и Георги Дамяново. В Берковица и днес военнослужещи помагат за укрепване на диги около реката, а наводнената детска градина в града остава затворена до края на седмицата. Пострадала е и болницата. Общинската комисия по бедствия и аварии вече е описала щетите в над 80 от засегнатите домове.

Под 24-часово наблюдение е язовир "Огоста". /БГНЕС