Биляна Борисова – между фризьорския стол в салона и снимачната площадка

Прическата трябва да бъде част от цялостната визия, а не само от лицето или акцентът да пада върху самата коса. Това каза за БГНЕС фризьорът Биляна Борисова, с която разговаряме за усещането да се грижиш за прическата на обикновени и популярни хора, известни както у нас, така и по света.

Борисова бърза да направи разликата между работата ѝ в салона и на снимачната площадка – двата терена, на които тя развихря таланта си.

"Ако в момента е дошла клиентката, ние сме я подстригали, изсушили сме я по определен начин и тя съвсем спокойно ще замине по своите задачи. Докато в киното нещата не стоят така. Сутрин актьорът идва, той минава първо през коса, после през грим. Облича своя тоалет и заминава да се вживее образа и по никакъв начин, много рядко, би могъл да излезе навън и да продължи ежедневния си ритъм, като да отиде до магазина или да си свърши някаква друга работа", очертава коафьорът разделителните линии.

Тя добавя, че ако във фризьорството има тенденции, то в киното няма такова нещо, там има епохи.

"Един ден може да си на работа в 1800 г., следващия ден може да си на работа в 1900 г., 40-те, 60-те и вълните са много по-различни от тези тук, но и двете имат преимущества и недостатъци, които се опитвам да балансирам с разум", обяснява Борисова и добавя, че за да си наясно с нещата е необходимо да бъдеш любопитен, да учиш, да имаш желание, да имаш практика и до известна степен да притежаваш дързост.

Посочва и още една разлика между работата в салона и на снимачната площадка: "Първият ми снимачен ден премина без да разбера какво се случва – много хора, много работа, съвсем различна от тази, която е в салона. Тук няма клиент и човекът който сяда не е този, който казва как иска да изглежда, а има зададени референции от други хора - режисьор, продуцентите, които казват каква да е концепцията на визията", споделя тя.

Заговаряйки за известните, чийто прически са излизали изпод ръцете ѝ, фризьорът се сеща за първия клиент, който е подстригал. Ръцете ѝ допълнително се разтреперили и от факта, че трябвало да подстриже мъж.

"Усещането е стряскащо. Първият ми клиент беше за мъжка пострижка. Вътре всичко ми затупка. С треперещи ръце го подстригах. С рутинната и времето всичко се променя, приемаш го като клиент, уверен си в себе си и правиш това нещо по възможно най-добрия начин. За пръв път когато седне популярна личност ти си притеснен, не знаеш как, той/тя ще реагира, защото си настроен, че лицето вече има много опит с много добрите, но в следващия момент, когато всичко мине добре, си казваш, че всички сме хора и сме равни. Звездите, актьорите, статистите – всички те са хора. Ние подхождаме по абсолютно един и същи начин с всички", казва Борисова.

Тя прави паралел между българските и чуждите актьори и пояснява, че единствената разлика между едните и другите е липсата на рутина.

"Може би чуждестранните имат малко повече рутина в снимането като честота и те са наясно, че за проекта са продали визията си и почти никога не се случва моментът, в който те ще имат лично мнение за визията си. Докато при българските актьори, особено когато нямат опит, ние съдействаме те да се харесат, да разберат, че не винаги това, което правим ние го искаме и ни харесва", коментира тя и добавя: „Винаги е предизвикателство и чест, когато при нас седне човек, от който имаме респект и той е постигнал много в сферата си и това ни прави щастливи. След това самочувствието е друго", убедена е Борисова.

Фризьорът работещ от 14 години в сферата казва, че неин контингент е работещата жена, която се цени, обръща внимание на външния си вид.

"Вие забелязвате всичко в тази жена, тя е работеща, здраво стъпила на Земята, полагаща достатъчно добра грижа за себе си. Няма небоядисан корен, няма нацъфтели краища, но и няма кок и цветни кичури в косите", посочва фризьорът.

Питам я дали жената в политиката се явява с подходяща прическа.

"Има такива, които се грижат добре за себе си, но има върху какво да работят. Трябва, когато погледнете един човек, той да ни вдъхва доверие, здраво стъпилата личност и без нищо натрапчиво – нито грим, нито коса, всичко трябва да бъде в рамките на природното. Лицето и косата не трябва да крещят. В политиката не трябва да има искрящи цветове и елементи, там трябва да има един много ясен дрескод – няма нужда от много грим, има нужда от присъствие“, анализира професионалистът, който става част от магията на фризьорската професия, след като в един обикновен ден от ученическите ѝ години разглежда списание за коса и именно там разбира за курс по специалността.

Именно тази реклама я кара да погледне към тази професия и днес да заяви, че за нея няма криза, а успехи и удовлетворение, което изпълва животът ѝ със смисъл и съдържание. /БГНЕС