Блинкен предложи "непоколебима" подкрепа за сваления нигерски лидер

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предложи на сваления лидер на Нигер Мохамед Базум непоколебимата подкрепа на Вашингтон и предупреди тези, които го задържаха, че "стотици милиони долари помощ" са изложена на риск, съобщи Държавният департамент, предаде АФП.


Генерал Абдурахаман Чиани, началник на президентската гвардия от 2011 г., се обяви за новия лидер на Нигер след преврат по-рано тази седмица, при който прозападният президент, Базум, беше задържан.

"Блинкен се обади на Базум за втори път, за да предложи неотслабващата подкрепа на Америка", заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Държавният секретар на САЩ също „похвали ролята на Базум в насърчаването на сигурността не само в Нигер, но и в по-широкия регион на Западна Африка“ и каза, че Вашингтон ще продължи да работи за „осигуряване на пълното възстановяване на конституционния ред и демократичното управление в страната“, добави той.

В отделно обаждане до бившия лидер на Нигер Махамаду Исуфу, Блинкен подчерта загрижеността си относно продължаващото задържане на Базум и каза, че „преговорите за гарантиране на конституционния ред в Нигер са в задънена улица“.

Блинкен заяви пред Исуфу, че „съжалява, че тези, които задържаха Базум, заплашват години на успешно сътрудничество и стотици милиони долари помощ“ за Ниамей и помоли Исуфу да продължи да работи от името на Базум.

Държавният секретар също така разговаря с френския външен министър Катрин Колона за ситуацията в Нигер, подчертавайки "спешността на усилията за възстановяване на конституционния ред" в засегнатата от джихадистите западноафриканска държава. /БГНЕС