Блинкен: САЩ са принудени да работят с Китай

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че въпреки спорните въпроси, Вашингтон не може да не си сътрудничи с Пекин.

Коментирайки възможността за прокарване на „червени линии“ в отношенията с Китай, той каза, че при всички случаи САЩ ще бъдат принудени да работят с тази държава.

В тези отношения има известни трудности, сред които е въпросът за политиката на Китай в Синдзян, призна Блинкен в интервю за CBS

В последно време критиката от страна на западните държави, правозащитните организации и медиите срещу политиката на Китай в този региона рязко се изостри. ЕС, САЩ, Канада и Великобритания въведоха санкции срещу Китай, обвинявайки го, че нарушава правата на уйгурите в Синдзян, потискане на етническите малцинства и използване на недоброволен труд. Според Вашингтон, действията на Пекин срещу уйгурите може да се окачестви като геноцид – твърдение, което Китай отхвърля категорично.

Освен това Китай е държава, която разполага с военен, икономически и дипломатически потенциал, за да отправи предизвикателство към реда, който САЩ активно подкрепя и защитава. Целта на САЩ не е да сдържа Китай, да са поддържа установения ред, каза още Блинкен.

Ние действаме в Афганистан вече 20 години и понякога забравяме, защо сме влезли там първоначално – за да предприемем мерки срещи тези, които ни нападнаха на 11 септември. И ние го направихме, заяви още държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Коментирайки възможността след извеждането войските на държавите от НАТО от Афганистан на власт да дойде радикалното движение „Талибан“, Блинкен каза, че Вашингтон трябва да бъде готов за всякакъв сценарий.

Той подчерта, че САЩ не напускат напълно страната.

„Остава нашето посолство, остава помощта, която оказваме на Афганистан – икономическата подкрепа, подкрепа за развитието, хуманитарна. И не само от нас, но и от страна на нашите партньори и съюзници“, каза още министърът.

По-рано Белият дом потвърди, че САЩ са започнали да изтеглят войските си от Афганистан. За осигуряване безопасността американският контингент ще се увеличи в началото на тази операция. Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че САЩ са готови „с всички средства“ да защитят себе си и своите съюзници, ако бъдат нападнати по време на изтеглянето на войските от Афганистан.

Американската администрация обяви, че операцията започва на 1 май и до 11 септември войските трябва да бъдат изведени от територията на Афанистан в координация със съюзниците. /БГНЕС