Блинкен вижда напредък в преговорите между Армения и Азербайджан

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че Азербайджан и Армения са постигнали напредък по време на тридневни преговори и изрази надежда за споразумение въпреки насилието. Министрите на външните работи на враждуващите страни се срещнаха в офис на Държавния департамент в предградията на Вашингтон и отидоха в Белия дом, за да се видят с Джейк Съливан, президентският съветник по националната сигурност.

Закривайки преговорите, Блинкен каза, че двете страни са постигнали "допълнителен напредък" по "целта за постигане на общо окончателно споразумение през следващите седмици и месеци" за Нагорни Карабах, отцепнически регион под ефективен арменски контрол. „Мисля, че има също така ясно разбиране от страна на всички, че колкото повече се доближавате до постигането на споразумение, в някои случаи толкова по-трудно става, защото по дефиниция най-трудните въпроси се оставят за края“, каза Блинкен. Блинкен поздрави „откровеността, откритостта, директността“ между арменския външен министър Арарат Мирзоян и азербайджанския му колега Джейхун Байрамов.

Европейският съюз също посредничи на ниво лидери между бившите съветски републики, навлизайки в дипломацията, където Русия исторически е била главният посредник.

След като Москва е затънала в инвазията си в Украйна, Армения многократно обвинява руските мироопазващи сили, че не са изпълнили обещанията си да защитят етническите арменци в съответствие с постигнатото с посредничеството на Кремъл примирие, което сложи край на големи битки през 2020 г. Докато външните министри бяха на посещение във Вашингтон, четирима арменски сепаратистки бойци загинаха при подновена азербайджанска стрелба. Напрежението се повиши заради продължилата месеци блокада на единствения сухопътен коридор, който свързва Нагорни Карабах с Армения, която води до недостиг на храна и лекарства. /БГНЕС, АФП