Бойната група на НАТО в Румъния нараства с 3000 войници

От пролетта на следващата година Румъния ще приеме още 3 000 войници на НАТО. Решението взето на най-високо ниво в алианса, съобщи Digi24.

Войниците ще се присъединят към бойната група на НАТО под в Брашов, която ще достигне ниво бригада, съобщи френския генерал Лоик Жирар. В момента в административния център Брашов има над 1000 войници на НАТО. Бойната група на НАТО в Румъния беше създадена след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Франция е страната, която ръководи тази бойна група, разположена в Чинку, окръг Брашов. Тя е една от осемте, създадени от Северноатлантическия алианс, след като Русия незаконно анексира украинския полуостров Крим през 2014 г.

Френският генерал Лоик Жирар, заместник-командир на Многонационалното командване на НАТО в Румъния, дивизия "Югоизток", съобщи на среща с румънски журналисти, че освен приблизително 3000 нови войници на НАТО, които ще пристигнат в Румъния, повечето от които французи, в базите ще бъде разположено и допълнителна военна техника: 37 танка Леклерк и гаубици Цезар. /БГНЕС