Бонд е мъртъв, да живее Бонд!

Едва ли феновете по света са очаквали да има нещо различно в новия филм от света на Джеймс Бонд. Не спасява ли света и не се ли измъква с момичето? Не е ли това един от неизменните закони на 007, точно както смокинга, „Астън Мартин“ и злодеите с белези по лицето на фона на неограничено финансиране? Точно толкова сигурно, колкото че враговете му могат си построят бърлога в кипящ вулкан, Бонд разчита на способността си да оцелява и на своята шегобийност, която пуска в действие в точното времена спасяване на човечеството. Така твърдят „аналите на Бонд“.

И все пак в „Смъртта може да почака“, който дебютира с 56 милиона долара в кината в САЩ и Канада през уикенда, се случва немислимото. За първи път от 25 филма Джеймс Бонд умира.

Във филма на Кари Фукунага, петият и последен филм на Даниел Крейг като британски шпионин, няма съмнение – „Смъртта може да почака“ поставя край. Той лежи на безлюден остров, с наноботове, които преминават през кръвта му и падащи бомби. Това е истинският край на мъжа с официално разрешение за убиване, и, очевидно, отмяна на решението да живее вечно.

Но да не мислите, че експлозиите в края на „Смъртта може да почака“ са фойерверки за гибелта на генерираща милиарди поредица? Бонд със сигурност ще продължи. Джеймс Бонд ще се върне.

„Бонд може да продължи вечно“, каза Барбара Броколи, продуцент на филмите за Бонд, в скорошно интервю. „Баща ми ми каза, че когато са правили „От Русия с любов“ авторът на Бонд Йън Флеминг му казал:„ Знаеш ли, Коби, мисля, че Бонд ще ме надживее“.

Това просто е откровения финал на сериозния и измъчен пробег на Крейг като 007, който от самото начало поведе Бонд към повече от правдоподобна реалност, правейки го част от някога анатемосвани неща като скръб, болка и романс, особено пропити в последния филм.

15-годишната ера на Крейг е по-дълга от тази на всеки предишен изпълнител на Бонд и през това време той очевидно се умори. В „Смъртта може да почака“, най-трогателният от филмите за Бонд, Крейг насочва образа към семейството и любовта - завърналата се д-р Маделин Суон, изиграна от Леа Сейду, е забележимо по-дълбок емоционален образ, отколкото предишните завоевания на тайния агент на планетата.

Смъртта не идва като шок, а като естествена кулминация на едно представление, превръщаща супершпионина категорично в смъртен.

Ако не друго, в сантименталността на такива кончини не се крие съдбата на героя, а заминаването на актьор. Харисън Форд беше готов да приключи с „Междузвездни войни“ и направи отиването си категорично в „Силата се пробужда“. 10-годишното приключение на Робърт Дауни-Джуниър като Железния човек беше приключено в „Отмъстителите: Краят“. Крейг, който каза след предишния филм „Спектър“, че би предпочел да си среже китките, отколкото да направи друг филм за Бонд, със сигурност ще бъде пощаден от всякакви слухове за бъдещо завръщане на 007.

Не толкова различна е и визията на някои автори за емблематичните им герои. Артър Конан Дойл пусна Шерлок Холмс от скала, преди накрая да се поддаде на обществения натиск за възкресение. Йън Флеминг написа некролог на Бонд през 1964 г. „Ти ще живееш само два пъти“ , което в крайна сметка се оказа невярно, но включваше редица детайли от собствения живот на Флеминг.

„Много е сложна връзката, която Флеминг имаше с Бонд“, каза в скорошно интервю Крейг. „Той не го харесваше. Той се опитваше да го убие. В него нямаше много, що се отнася до характера. Флеминг го наричаше „сянка“.

След като истинското сбогуване с Крейг приключи, започва търсенето на нов Бонд. Продуцентите Броколи и Майкъл Уилсън заявиха, че се заемат с това чак през следващата година. Те не са поставили никакви параметри за това кой може да отговаря на ролята, освен твърдението, че Джеймс Бонд по своята същност е мъжкарски характер. Те не са и многословни за това как Бонд ще се завърне след приключването на „Смъртта може да почака“, с изключение на това, че всичко ще започне начисто. Когато Крейг пое ролята, имаше планове за подход към историята на произхода на героя, която проследяваше формирането на Джеймс Бонд такъв, какъвто го познаваме - възможност този път, ако продуцентите решат, да вземат по-млад актьор.

Мнозина копнеят да видят Идрис Елба (на 49) в ролята, докато други залагат на бъдещата звезда Реге-Жан Пейдж. Разбира се, ще излязат още много имена. Но каквото и да е бъдещето на Бонд, „Смъртта може да почака“ гарантира, може би повече от всякога, че това ще бъде ново начало. Джеймс Бонд може да загина, но при създаването на филмови поредици „винаги има утре“ - също като името на един от емблематичните филми на Крейг - „Винаги ще има утре“. /БГНЕС

--------------------------------------------------------

Коментарът е на портала за кинокритика „Firstpost“