Борис Джонсън обезпокоен за бъдещето на Афганистан

Британският премиер Борис Джонсън заяви в сряда, че е "обезпокоен" от бъдещето на Афганистан, след като САЩ обявиха, че изтеглянето им от страната вече е завършило на повече от 90 процента.

"Ако ме попитате дали се чувствам щастлив от настоящата ситуация в Афганистан, разбира се, че не", каза той на депутатите, съобщи АФП.

"Притеснявам се, ситуацията е изпълнена с рискове. Трябва да се надяваме страните в Кабул да се обединят, за да постигнат споразумение", добави той.

В сряда талибаните започнаха голямо нападение над Кала-и-Нав в северозападната провинция Бадгис. Нападението от ислямистката група се разглежда като ескалация на атаките й на запад в страната, след като американските военни започнаха окончателното изтегляне на войските.

Джонсън заяви, че се надява "кръвта и съкровището, изразходвани от тази страна в продължение на десетилетия в защита на народа на Афганистан, не са били напразни и наследството от техните усилия е защитено."

Повече от 400 британски войници загинаха в Афганистан, след като страната се присъедини към коалиционната намеса през 2001 г.

През 2014 г. британската мисия в страната премина от бойна операция към такава, насочена към подкрепа на афганистанските национални сили.

Конфликтът струва на страната около 40 милиарда британски лири (46,7 милиарда евро).

„Народът на Афганистан бе облагодетелстван от десетилетия на подкрепа и инвестиции от Обединеното кралство, ние направихме всичко възможно, за да помогнем за стабилността, сигурността и мира на тази страна“, каза Джонсън.

"Това беше огромен, огромен ангажимент."

Премиерът заяви, че правителството му ще направи толкова, „колкото е възможно с нашите американски приятели“, за да насърчи мира и че ще направи изявление в парламента в четвъртък.

Консервативният депутат Тобиас Елууд по-късно призова за официално разследване на конфликта, продължил десетилетия.

„Две десетилетия след 11 септември сега изоставяме страната на същата тази бунтовническа организация, заради която влязохме, за да победим“, написа той в Tуитър./БГНЕС