Чехия: Стабилността в Западните Балкани остава крехка

Стабилността в Западните Балкани е наистина крехка, което беше доказано от десетките ранени войници от КФОР по време на майските бунтове в Северно Косово. Отношенията между Белград и Прищина са от решаващо значение за целия регион.

Това заяви чешкият министър Яна Чернохова на среща между министрите на отбраната от Вишеградската група (Чехия, Полша, Словакия, Унгария) и Централноевропейското сътрудничество в областта на отбраната, което се проведе днес в Прага. Министрите обсъдиха проблемите на сигурността в Украйна и Близкия изток и поледиците за Централна Европа и Балканите.

"Отношенията между Белград и Прищина са от решаващо значение за целия регион на Западните Балкани. Русия, както и други играчи, са много активни на Западните Балкани и действат срещу нашите интереси. Трябва да търсим начини за укрепване на сътрудничеството с партньорите в този регион. Нашата цел е да им предложим по-атрактивен вариант", заяви чешкият министър на отбраната Яна Чернохова.

"Че стабилността в този регион е наистина крехка, показват десетките ранени войници от КФОР по време на майските бунтове в Северно Косово. Ето защо е необходимо внимателно да се следи развитието на ситуацията", каза още Чернохова.

БГНЕС припомня, че през месец май етническите сърби в Косово отказаха да участват в изборите в четирите северни общини. Впоследствие се стигна до избор на кметове от албански произход и до сблъсъци със силите на НАТО (КФОР), след като новите градоначалници не бяха допускани до сградите на кметствата.

Централноевропейското сътрудничество в областта на отбраната, в което Чешката република, Австрия, Словения, Словакия, Унгария, Хърватия и Полша са наблюдатели, под председателството на Чешката република, се съсредоточи миналата година върху укрепване на практическото сътрудничество на експерти от страните от Запада Балкани.

Днес Унгария пое председателството от Чехия, а нейният министър на отбраната Кристоф Салай-Бобровнички обяви, че през следващата година в този формат на сътрудничество иска да акцентира върху партньорите от Западните Балкани.

Според унгарския министър стабилността на Централна Европа и Западните Балкани са свързани и затова страната му подкрепя приемането на тези страни в Европейския съюз, като гаранция за стабилността на региона.

Днес във Варшава бъдещият министър-председател на Полша, опозиционният лидер Доналд Туск, обвини унгарския премиер Виктор Орбан, че е саботирал помощта на Европейския съюз за Украйна. /БГНЕС