Чешкият премиер прогнозира най-тежката година след разпадането на Чехословакия

Новият чешки премиер Петр Фиала предупреди чехите в новогодишното обръщение, че са изправени пред най-трудната година от създаването на независима Чехия поради инфлацията и растящите цени на енергията, обвинявайки Русия в изнудване на Европа и пандемията от Covid.-19.

"Някои икономисти са скептични и казват, че няма да можем да ограничим инфлацията, докато не установим контрол върху цените на енергията. Това е тема, която изисква международно решение. От едната страна е Русия, която се опитва да изнудва Европа и дори да обяви, че е готова за въоръжен конфликт. От друга страна, има важни европейски държави, които са решили да инвестират в независимост от изкопаемите горива на почти всяка цена, предупреди Фиала за два от трите основни проблема през 2022 г.

Чешкият премиер каза, че Чешката република ще трябва да търси съюзници в Европа, да убеждава партньори и накрая да започне отново да строи блоковете на АЕЦ Дуковани и Темелин, както и да инвестира в разумни възобновяеми енергийни източници, защото това е начинът се излезе от енергийната криза, а алтернативата е изостаналост и мизерия.

"Бих искал сериозно да ви предупредя, че различни политически спасители и популисти ще се опитат да злоупотребят с тази ситуация и да твърдят, че решението е просто. Че е достатъчно да отхвърлите нещо или да излезете от нещо. Това не е правилно. Сложните проблеми никога нямат просто решение", каза Фиала.

Подобно решение, отхвърляне и изоставяне на Зеленото споразумение на Европейския съюз като спасение от енергийните проблеми на Чехия, в коледното си обръщение към нацията поиска преди дни президентът на Чехия Милош Земан.

Бившият премиер Андрей Баби и настоящият Петр Фиала категорично отхвърлиха това, като подчертаха, че европейският проект е добър и че Чехия ще остане без значителни средства, като го напусне, но някои нереалистични предложения трябва да бъдат отхвърлени, а също и да се убеди ЕС да включи атомни електроцентрали и зелен газ, с което Европейската комисия сега се съгласява, макар и временно.

Обръщайки се към чешката обществена телевизия ЧT, Фиала предупреди, че чехите трябва да се научат да живеят с третото голямо бедствие тази година, Covid-19, което досега е отнело живота на повече от 36 000 души в страната.

"В дългосрочен план се застъпвам за това, че трябва да се научим да живеем с Covid-19. Но това изисква усилия и от двете страни. И от страна на правителството, и от страна на гражданите. От името на правителството мога да обещая, че ще се стремим всички възможни мерки да бъдат възможно най-разумни, примерни и предвидими“, каза Фиала. /БГНЕС