Д-р Игор Филиповски: Нашата мисия е да подобрим качеството на живот на пациентите

В днешно време един от големите проблеми в световен мащаб е употребата на опиати и морфин за справяне с болката. Това прави много хора зависими, заяви пред БГНЕС анестезиологът д-р Игор Филиповски.

Анестезиологът д-р Игор Филиповски

Срещаме се с д-р Филиповски, за да говорим за иновативните методи за облекчаване на болката, който се основава на временно прекъсване на сетивните функции в избрани структури на нервната система чрез ниска температура.

"Болката е приятел, тя е един защитен механизъм, дава сигнал, че нещо се случва в организма ни и нейното третиране е много важно", казва лекарят, който бе и водещ на двудневен практически курс на тема: "Регионална анестезия и Криоаналгезия (Крионевролиза) на периферни нерви под ултразвуков контрол".

В болница "ВИТА" д-р Филиповски и колегите му показаха най-съвременните интервенционални техники за обезболяване чрез криоаблация на нервите, отговорни за болката.

По данни, публикувани при Център за борба с болката към здравното заведение, повече от милиард и половина души по света страдат от хронична болка, като това обикновено е повод те да търсят медицинска помощ и да приемат дълго време лекарства.

Най-честата болка е болката в кръста – 27%, следвана от главоболието и мигрената – 15%, болката във врата – 15% и на тази в областта на лицето – 4%.

В определен етап от живота си над 90% от хората имат болка в гръбнака, като причините за това могат да бъдат различни. При над 40% от подложилите се на операция дори, не се стига до облекчаване на страданието.

"Острата болка е типична за пациенти претърпели операция. При нея прилагаме така наречената локални анестезии и третираме нерви на това място, което е предмет на операция. Да кажем, ако пациентът се оперира на коляното, ние анестезираме само този нерв, който е до коляното", каза д-р Игор Филиповски.

Хроничната болка по дефиниция е тази, която трае повече от 3 месеца. "Методът, който аз прилагам – на Криоаналгезия (Крионевролиза) е специализирана интервентна процедура и се прилага най-често за хронични неврогенни болки”, каза още лекарят и продължи, че в зависимост от пациента, ефектът е от 6 месеца до 2 години. "При някои пациенти болката никога не се завръща", твърди д-р Филиповски. Той допълни, че този метод не е препоръчителен за всички типове болка. За да се приложи той трябва точно да се изберат пациентите, да се направи точна диагноза и да се третира специфичния нерв, за да се намали болката. Там, където методът има най-голям ефект например е третиране на болка в рамо, на мигрена, на пациенти след операция на херния или с проблеми в коляното и др..

Има няколко теории за това дали всяка болка на главата е мигрена или не, посочи специалистът.

"Ние не третираме всички пациенти", каза още д-р Филиповски и сподели, че дори са връщали пациенти. "Не работим само, за да боцкаме и да взимаме пари. Има протокол, по който работим, знаем точно на кого можем да помогнем и на кого не. Понякога методът може да направи и по-лошо на някой, може да направи и само добро. От друга страна това не е някоя магия. Това е нещо, което се прави в целия свят и в последните 50 години", обясни анестезиологът.

Според доктора сега е моментът за бума на криоаналгезия, защото по думите му, в днешно време в цял свят има голям проблем с употребата на опиати, на лекарства за болка, на морфин. "Това прави хората да бъдат наркомани, да не функционират нормално, да не могат да ходят на работа. Нашият метод е свободен от опиати. Ние не използваме лекарства, единственият лек, който използваме е локалната анестезия", подчерта д-р Игор Филиповски.

Лечението на болка всъщност е лечение на симптом, основното заболяване не се лекува с този метод.

Според данните, които д-р Филиповски цитира, 20% от населението на Дания страда от хронична болка и те са записани в здравното министерство като хронични пациенти. От тези 20%, което означава 1 млн. души, 500 000 приемат всекидневно опиуми, морфин, канабис”, посочи той.

Анестезиологът добави още, че един от най-големите проблеми в света е болката в кръста, близо 40% от всички пациенти с болка са с такъв тип болка. „На голям дял от тези пациенти можем да помогнем, защото идеята на нашето лекуване е да се обезболи пациентът и да се продължи с активна физикална терапия”, каза д-р Филиповски.

Д-р Игор Филиповски съветва пациентите да дойдат по-рано при тях, преди да започнат медикаментозна терапия, ефектът е много по-добър.

„Много е важно пациенти с хронична болка да дойдат по-бързо при нас. Нашата идея и мисия е да подобрим качеството им на живот. Това означава, че ако пациентът може нормално да ходи 50 метра дневно след нашия метод да може да ходи няколко километра дневно. Ако не може да стои, след процедурата може да стои, да работи, отново да ходи на работа. Това е идеята на този метод”, заяви докторът. /БГНЕС

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Д-р Филиповски е роден в Скопие, Македония. Завършва през 1995 г. Медицинския факултет на университета „Св. Кирил и Методий“ в Скопие. В периода 1996 – 2007 упражнява медицинска практика в Университетската Клиника по Интензивно лечение и Реанимация – Клиничен Център Скопие. Специализира и придобива специалност анестезиология и реанимация на 09.10.2001 г. Оглавява Звено за интензивна терапия и Център за изгаряния в Катедрата по Пластична и Реконструктивна хирургия. Започва академична работа в Катедрата по кардиохирургия в Клиничен център Bogenhauzen, Мюнхен, Германия през 2000 г. В периода 2002 – 2003 г. работи в Клиниката по Гинекология, Университетски Клиничен център в Любляна, Словения. В периода 2006 – 2011 г. работи в Regionshospitalet Хорсенс, Дания, като Ръководител на отдел "Дневна хирургия". От 2012 до 2014 г. е отговарящ за обучението по регионалната анестезия под ултразвуков контрол в Hvidovre Hospital, Копенхаген, Дания. От 2014 г. до момента работи в Университетска Gentofte Hospital, Копенхаген, Дания. Съсобственик и Медицински Директор е в Копенхаген Крио Център от 2014 г. – Лечение на хронична болка посредством Криоаналгезия (Крионевролиза) под ултразвуков контрол.