Д-р Кацаров: Нов щам няма да обърне картината, трябва да ваксинираме възрастните

Не ми харесва темпото на администрацията в министерството, има нужда от корекция, но това са ежедневни проблеми. Те са поправими. Големият проблем е кризата. Това заяви пред бТВ служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Последната година живеем в ситуация на промяна – обществена промяна, промяна в начина на живот – в такъв случай човек трябва да се заяви. Едно е човек да стои от страни, да критикува през Фейсбук, но човек трябва да застане на страната на обществото, което иска да се промени, заяви д-р Кацаров в отговор на въпрос защо като системен критик на политики на правителството се е съгласил да участва в служебния кабинет.

Знам, че ще се сблъсквам с тежки проблеми и че като свърши мандата много хора няма да ме харесват, но трябва да се определим и поемам тези рискове, допълни той.

Относно разформирования Национален оперативен щаб, служебният министър отново повтори позицията си: НОЩ не е необходим за управление на кризата, той беше една работна група към министър-председателя. Според мен той беше назначен да съобщава лошите новини – тези, които премиерът и здравният министър не искат да съобщят на хората. НОЩ беше назначен да дава пресконференции – среднощни, каза още той.

Служебният министър повтори мнението си, че ваксинационният сертификат ограничава човешките права. По повод многото грешки той съобщи, че има уверението на специалистите, че софтуерът ще бъде коригиран.

Ако искаме да намалим смъртността трябва да ваксинираме възрастното население, повтори мнението си д-р Кацаров и съобщи, че 5% от възрастните хора са имунизирани с двете дози ваксина.

Той съобщи, че е възложим мащабно проучване, за да се разбере какъв всъщност е процентът на хората в България, срещнали се с COVID-19.

За съжаление, ние нямаме никакви данни колко души в нашата страна са се срещали с вируса. Между 1 и 10 юни ще проведем широко мащабно проучване, съчетано с анкетно проучване, а на базата на резултатите от него ще може да се направи реална прогноза, обясни министърът.

По думите му експертите очакват, че ако хората не се ваксинират през лятото, през есента нова вълна може да ни залее.

Запитан за мерките, свързани с туризма на прага на лятото, Кацаров съобщи, че едно от нещата, които обсъждат и които иска туристическия бранш е да се организират безплатни тестове на хора, които влизат в България, както и да се повдигне възрастта на децата, за които не се изискват PCR тестове – в момента тази възраст е 5 години.

Не мисля, че нов щам на вируса може да обърне картината. Ние не сме остров, рано или късно, новите щамове ще дойдат и в нашата страна, коментира още д-р Кацаров и съобщи, че с директора на Центъра за заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев са говорили да се търси по-активно нови щамове.

Ще предложа удължаване на извънредната противоепидемична обстановка с два месеца, ако тя не бъде удължена, аз не мога да наложа нито една от мерките и всеки ще може да влиза в страната както поиска или пък никой няма да носи предпазни маски, заключи д-р Стойчо Кацаров. /БГНЕС