Д-р Радка Масларска: Недобре лекуваните инфекции са най-честата причина за преждевременно раждане

Раждането на недоносено бебе е предизвикателство и за лекарите, и за родителите.

Недобре лекувани инфекции при майките са най-честата причина за преждевременно раждане в България.

В над 80% от случаите може да се прогнозира, че едно бебе ще се роди недоносено.

Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Радка Масларска, дм, началник на Отделението по неонатология в „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда“.

С нея разговаряме по повод традиционните безплатни прегледи на недоносени и рискови бебета, които ще се проведат на 25 ноември (събота) от 10 до 14 ч. в здравното заведение.

„Раждането на едно недоносено бебе е предизвикателство не само за лекарите, които се грижат за децата, но и за техните родители. Извеждането на недоносеното бебе от интензивните неонатологични отделения изисква допълнителни изследвания и наблюдения на тези деца. В тези допълнителни изследвания и наблюдение се включват и ултразвуковите изследвания на централна нервна система, на коремни органи и на тазобедрени стави.

„Нашето желание, използвайки квалификацията на екипа, технологиите, с които разполагаме в болницата, е да помогнем на родителите на рискови и недоносени, и доносени деца да направят тези изследвания“, каза д-р Масларска.

Повече от 15 г. всяка последна събота на месеца Отделението по неонатология в „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда“ провежда тези безплатни изследвания. Изключение прави периодът на Covid пандемията, когато тези профилактични прегледи и изследвания са забранени, тъй като недоносените бебета са сред рисковите групи.

„Тази традиция е много важна за нас, защото в целия този процес, в който родителите участват, ние можем да помогнем“, отбеляза д-р Масларска.

Специалистът обясни, че в съботния ден се предоставят само част от всички необходими изследвания, от които децата имат нужда. „Ние правим ултразвуково изследване на коремни органи и на централна нервна система, както и ултразвуково изследване на слуха при тези деца, при които поради по-ранното раждане този тест, който трябва да се направи след изписването от родилния дом, не се е получило и нямат гаранция, че той е нормален“, подчерта д-р Масларска, като уточни, че не предоставят ултразвуковото изследване на тазобедрени стави, което трябва да се направи от специалист, от ортопед, квалифициран в тази област.

На въпроса за деца на каква възраст са предназначени прегледите, д-р Масларска отговори, че изследванията се правят при доносени рискови новородени деца до навършване на шестия месец, тъй като обикновено след това фонтанелата, през която се прави ултразвуковото изследване на централна нервна система, фиброзира, т.е. затваря се и не могат да бъдат огледани всички части на централната нервна система. „Докато при недоносените деца, поради това, че при тях по-бавно се затваря фонтанелата, ние сме формулирали тези прегледи до навършване на една година от раждането“, поясни тя.

Началникът на Отделението по неонатология отправи призив към родителите да заведат децата си на тези прегледи. „Тези прегледи са важни, първо, защото профилактиката е най-доброто лечение. Когато имаме профилактични действия при недоносените деца, при малките деца, при кърмачетата, могат да се предотвратят състояния, които са тревожни“, посочи специалистът, като даде пример със старта на ваксините:

„Когато един родител знае, че детето има проблеми след раждането в неонаталния период или е родено преждевременно, но знае какви са резултатите от ултразвуковите изследвания, тогава и за родителите, и за семейните лекари ще бъде по-спокойно, когато се правят имунизациите, тъй като това е периодът, в който активно се имунизират децата по Календара на Република България.“

Д-р Масларска допълни, че при тези деца, при които е имало пък проблем, е много важно проследяването, за да се предприемат допълнителни действия като необходимост от допълнителни консултации с детски невролог, детски неврохирург, допълнителни действия като рехабилитация, кинезитерапия – неща, които родителите могат да получат като решение след провеждане на тези изследвания.

На въпроса може ли да се прогнозира, че едно дете ще се роди недоносено и на какво се дължи това, че тези бебета се раждат по-рано, отколкото трябва, специалистът обясни, че в над 80% от случаите това може да се прогнозира. „В България все още най-честата причина за преждевременно раждане са недобре лекувани инфекции при майките или нежелание от майките да лекуват интеркурентни вирусни инфекции, бактериални инфекции, които могат да доведат до усложнения на фона на падналия имунитет при една бременна жена и преждевременно раждане“, заяви д-р Масларска.

Усложненията на бременността, които са свързани със стриктно наблюдение от акушер-гинеколозите като прееклампсията – това е високото кръвно налягане по време на бременността, също е една от най-честите причини за преждевременно раждане. „Но вече има много ултразвукови биохимични маркери, които могат да прогнозират, че една бременна жена може да направи хипертония на бременността и това да доведе до преждевременно раждане“, съобщи началникът на Отделението по неонатология.

Гестационният диабет е сред другите усложнения на бременността, който е една от причините за изоставане на плода или пък за свръх растеж и води до преждевременно раждане. Многоплодните бременности – също. „В последните години, знаете, че все още при инвитро процедурите се имплантират понякога повече от един ембрион и това е предразполагащ фактор – многоплодната бременност – за преждевременно раждане“, каза още д-р Масларска.

„Рисковите новородени деца и недоносените трябва стриктно да се проследяват от своите семейни лекари, които последните години имат смелостта да наблюдават много добре тези деца, да ги изпращат на специалист при необходимост и когато имат затруднения, винаги да знаят, че в първата година от живота могат да разчитат и на неонатолозите, които много добре познават децата и начина, по който е протекъл периодът им след раждането“, заключи тя. /БГНЕС