Дания и Норвегия затварят посолствата си в Кабул

Датският външен министър Йепе Кофод обяви решението на страната си посолството в Кабул временно да бъде затворено.

Дания и Норвегия временно ще затворят посолствата си в Кабул, докато Финландия ще евакуира до 130 местни афганистански работници, заявиха в петък министри от скандинавските страни.

"Датчаните в Афганистан трябва незабавно да напуснат страната, ситуацията е много сериозна", каза външният министър Джепе Кофод на пресконференция, добавяйки, че всички служители на посолството ще бъдат евакуирани и мисията ще бъде временно затворена, съобщи АФП.

Норвегия подкрепи този ход, като външният министър Ине Ериксен Сорейде каза на пресконференция, че евакуацията ще бъде достъпна и „за местно заетите афганистанци със семействата им в Норвегия, които желаят“.

Междувременно финландският колега на Сорейде Пека Хаависто заяви, че парламентът на страната се е съгласил да „приеме до 130 афганистанци, които са работили за Финландия, ЕС и НАТО заедно със семействата си“ поради „бързо влошаваща се ситуация на сигурност“.

Хаависто каза, че посолството на Финландия засега ще остане отворено, на.о ще се правят текущи оценки на сигурността.

Съобщенията идват, когато Вашингтон обяви в четвъртък, че изпраща хиляди войници в Кабул, за да евакуира дипломати и други граждани пред лицето на настъплението на талибаните към афганистанската столица.

Обединеното кралство бързо последва примера на САЩ.

В петък Германия обяви, че намалява дипломатическия си персонал в Кабул до "абсолютния минимум" пред офанзивата на талибаните, които приближават афганистанската столица./БГНЕС