Денков и Габриел: Правим анализ, още не обсъждаме имена на министри

Първите стъпки към ротация са заложени, още когато направихме споразумението как и кога ще се случи тази ротация. Второ, направихме лидерска среща, на която принципите бяха обсъдени. Това, което не сме започнали, е да обсъждаме конкретни имена, защото в момента правим анализ на работата на министрите по изпълнението на програмата.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков, предаде репортер на БГНЕС.

Денков увери, че процесът върви спокойно, конструктивно и е оптимист в това отношение.

От своя страна вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел каза, че за нея е важно да бъде завършен анализът и да имат много голяма яснота за свършената работа на всеки един от министрите. "На този етап най-важно е да имаме яснота къде сме се справили със заложените срокове в управленската програма, къде има може би риск от забавяне и какви са мерките той да бъде преодолян", подчерта тя.

Габриел отбеляза, че ѝ се иска да има яснота до края на годината България да продължава да отстоява приоритетите си и заложеното в законодателната и управленската програма.

По отношение на избраните за конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, Денков коментира, че те са избрани от Народното събрание, спазвайки процедурите. „Това, което трябва да направим в момента, е да ги поздравим. Ако е имало оценки на тяхната дейност, това се случва по време на обсъжданията, на които се обсъждат кандидатурите и се задават въпросите, така че нашата работа в момента е да кажем: това са следващите конституционни съдии, които трябва да си свършат работата“, допълни той.

Габриел поздрави Атанасова и Белазелков. „Конституцията е върховният закон на една държава и за всяка една от държавите-членки в Европейския съюз. Една от най-благородните мисии е да отстояваш нейните принципи“, категорична е тя и пожела успех на избраните за конституционни съдии.

Премиерът обясни, че списъкът с регулаторите е много голям и системно всички трябва да бъдат попълнени през следващите месеци.

Денков коментира дали има проблем, че партия „Възраждане“ оглави парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност: „Това, което виждаме системно, са едни позиции на „Възраждане“, които са антиевропейски по какъвто и начин да се крият, но те са такива. Доста често съответстват на интереси на държава, която ни е обявила за вражеска, така че да, аз имам своите притеснения.“

По думите му, обаче, този въпрос се решава изцяло в НС, дали и как трябва да се действа в този случай, са въпроси към народните представители.

Премиерът е категоричен, че целта за присъединяването на България към Еврозоната е 1 януари 2025 г. „Оттук нататък трябва да се изпълни последния от Маастрихтските критерии – инфлацията, и аз съм оптимист, че това със сигурност може да стане до края на годината. Въпросът е кога точно ще се случи“, добави той.

Габриел потвърди, че е важно комуникационната стратегия да достигне до всеки един гражданин за ползите от присъединяването към Еврозоната, защото те са свързани с икономиката, с бизнеса, с начина, по който България се позиционира, когато е част от процеса на вземането на решения и която може да отстоява своята позиция.

Във връзка с предстоящите избори за Европейски парламент, Габриел коментира, че са важни, защото очертават посоката, в която ще се движи през следващите години ЕС и България като част от него. „Сега е моментът, в който ние трябва много ясно да покажем, че сме си научили уроци от миналото. Ще си говорим за независимост на Европа, за геостратегическия избор, за вериги на доставки, за работни места“, заяви тя и добави, че ще зависи от нас да направим така, че темата за миграцията да не бъде политизирана популистки или инструментализирана с други цели, а да бъде в центъра на дебат, в който аргументите бъдат отсявани и отчетени предизвикателствата в Европа, които можем да преодолеем.

Габриел отбеляза, че климатичните промени са важни, но също толкова важни са земеделските производители, малките и средните предприятия. „На мен би ми се искало европейските избори да са повод, в който Европа с примери да покаже, че може да отстоява интересите на гражданите си в много сложна международна обстановка и се позиционира по темите така, че да носи сигурност за работни места и перспективи, а да не създава изкуствени страхове“, заключи тя. /БГНЕС