Десетки хиляди протестираха в Париж срещу насилието над жени

50 хиляди протестиращи излязоха по улиците на Париж днес, за да осъдят насилието над жени.

Това се случва, тъй като броят на убийствата на жени във Франция е по-голям тази година, отколкото през 2018 г.

Много протестиращи държаха табели с имената на жени, убити от настоящ или бивш партньор.

Според НПО „Окюранс“ най-малко 49 000 са участниците в протеста в Париж. Освен във Франция, големи протести имаше днес в Швейцария.

Протестите са провокирани от няколко нашумели случая във Франция, между които жена в Елзас, намушкана до смърт пред дъщеря си.

Френското правосъдно министерство заяви миналата седмица, че при 65% от 88 убийства в домашно насилие в страната през миналата година полицията е била уведомена предварително.

Съветът на Европа заяви в доклад, публикуван във вторник, че Франция има недостатъци в системата си, включително недостатъци в съдебните си процеси.

Правителството каза, че ще обяви заключенията от своите консултации по въпроса за домашното насилие в понеделник.

БГНЕС припомня данни за най-малко 137 жени във Франция, които са намерили смъртта си от ръцете на своя партньор през 2019 г.

Миналата година числото е 121, твърдят официалните власти в Париж.

След смъртта на една от жертвите нейното име често може да се види изписано около Париж в тунели, по сгради и мостове от Камил Лекстре. Тя е член на феминистката група Collages Feminicides.

Целта им е да направят видими жертвите на убийството на жени, защото те са жени. Случаите, които обикновено се извършват от мъже, често са извършени от партньори или бивши партньори и включват непрекъсната злоупотреба и заплахи, сочи Световната здравна организация.

Честотата на убийствата на жени от партньорите им във Франция е по-висока от повечето страни в Европа. Последните данни на Евростат от 2017 г. показват, че повече жени са били убити във Франция, отколкото в Англия, Италия, Испания или Швейцария.

"Френските жени бяха погребани от нашето безразличие", заяви премиерът Едуар Филип през септември, преди да огласи редица мерки за борба с домашното насилие.

Филип обеща 5 милиона евро, за да бъдат създадени още 1000 места за настаняване при спешни случаи с жени, жертви на домашно насилие. Той също така насърчи назначаването на специализирани прокурори и съдилища за по-бързо справяне със случаите на домашно насилие, както и одит на работата на полицията в случаите на домашно насилие. /БГНЕС