Дезинформацията – оръжие срещу демокрацията в ръцете на правителствата

Правителствата по света все по-често използват социалните медии, за да манипулират изборите и да наблюдават действията на своите граждани - тревожна тенденция за демокрацията. Това сочи нов доклад на организацията за човешки права „Фридъм Хаус“, цитиран от АФП.

Годишен доклад за онлайн свободата от НПО групата „Фридъм Хаус“ оповести доказателства за "напреднали програми за наблюдение в социалните медии" в поне 40 от 65 анализирани държави.

В доклада се посочва, че глобалната свобода в интернет намалява за девета поредна година. Властите в някои държави просто прекъсват достъпа до интернет като част от своите манипулационни усилия, докато други използват пропагандни служители, за да изкривят информацията в социалните платформи.

"Много правителства установяват, че в социалните медии пропагандата работи по-добре от цензурата", заяви Майк Абрамовиц, президент на „Фридъм Хаус“.

„Авторитарианците и популистите по целия свят използват както хората, така и компютърните алгоритми, за да завладеят избирателния вот, нарушавайки грубо правила, предназначени да гарантират свободни и честни избори.“

Според групата, дезинформацията е най-често използваната тактика за подкопаване на изборите.

"Популистите и крайнодесните лидери се усъвършенстваха не само в създаването на масова дезинформация, но и в използването на мрежи, които я разпространяват", се казва в доклада "Свобода в мрежата" за 2019 г. на групата.

Изследователите съобщиха, че в 47 от 65-те страни, има арестувани хора за политическа, социална или религиозна реч онлайн, а други са били подложени на физическо насилие заради своите онлайн дейности в поне 31 страни.

Китай остава най-лошият нарушител на свободата в интернет за четвърта поредна година, след като правителството засили контрола на информацията на фона на протестите в Хонконг и преди 30-ата годишнина от клането на площад Тянанмън, се казва в доклада.

Интернет свободата намалява в 33 от оценените 65 държави, включително и в САЩ, установи проучването.

В САЩ "органите за правоприлагане и имиграция разшириха надзора си върху обществеността, като избягват механизмите за надзор, прозрачност и отчетност, които биха могли да ограничат действията им", заяви „Фридъм Хаус“.

„Длъжностните лица все по-често наблюдават платформите за социални медии и извършват безпроблемен „обиск“ на електронни устройства на пътниците, за да получат информация за конституционно защитени дейности като мирни протести и критики“.

В доклада се посочва, че дезинформацията е широко разпространена в САЩ, като се съсредоточава върху изборите през ноември 2018 г. и че „както местните, така и чуждестранните участници манипулират съдържание за политически цели, подкопавайки демократичния процес и разпалвайки разделенията в американското общество“.

Най-голям спад има в Судан и Казахстан, следвани от Бразилия, Бангладеш и Зимбабве. Подобрения има в 16 държави, като най-големи постижения отбелязва Етиопия.

Въпреки мрачните перспективи, Абрамовиц посочва някои положителни примери за технология, водеща до демократични промени, включително в Ливан, където хората "организират маршове на свои съграждани" за реформи. /БГНЕС